La Rifra Palpito

Italië | Garda

Don Giovanni’s wijn!

Waar komt deze wijn vandaan?

9,95

Categorie:
Italië
Garda
La Rifra
Soepel & Fruitig
Rood
Marzemino
Kurk
15-17
Bevat sulfieten
2020
13%
1 jaar, stalen vaten + barriques
2024
0.75

Deel je moment!

Dat de broers Claudio en Luigino gek zijn van opera wisten we al door de ‘Libiam’. Voor de ‘Palpito’ zijn ze geïnspireerd door deze zelfde opera (La Traviata van Verdi): “amor e palpito”. Voor de heerlijke fruitige en kruidige Palpito hebben ze de autochtone noord-Italiaanse druif Marzemino gebruikt.

Marzemino is een druif met een hele donkere schil. Deze geeft dus veel kleurstof af aan de wijn, waardoor de wijn ook een hele mooie volle intense kleur heeft. Het leuke is dat zowel suikers als zuren goed aanwezig zijn in de druif, daardoor krijg je wijnen met een stevige body maar toch nog een frisse textuur.

En als wijn is Marzemino dan weer bekend geworden door de opera Don Giovanni van Mozart. Vlak voordat hij naar de hel wordt gestuurd roept Don Giovanni: “Versa il vino, eccelente Marzemino!” (Schenk de wijn, uitstekende Marzemino!)

In dat geval hoop je dat het galgenmaal er één is van vlees van de gril, wild, harde kazen of ‘salumi’ (zoals alleen de Italianen dat zo mooi kunnen noemen).

“We waren laatst op vakantie aan het Gardameer en hebben daar toen zulke lekkere wijn ontdekt” vertelde een bezoekster op een van de Wijndivas proeverijen ons “de wijnsoort heet Lugana en elke Lugana die ik bestelde op vakantie had diezelfde lekkere smaak.”

Op dat moment stond er een trip naar wijnhuis Crosarola gepland, wat niet ver van het Gardameer ligt. Een mooie gelegenheid om op zoek te gaan naar een Wijndivas waardige Lugana.

Allereerst de feiten: Het Lugana wijngebied (niet te verwarren met Lugano op de grens van Zwitserland en Italië) is een heel kleine wijnregio op de zuidelijke flanken van het Gardameer. Rondom de toeristische plaatsen Desenzano del Garda, Peschiera del Garda en Sirmione liggen de wijngaarden van de D.O.C. Lugana. De leemachtige kalkhoudende bodem en het microklimaat dat wordt beïnvloed door het Gardameer, zijn ideale omstandigheden voor de groei en rijping van de druiven met hun speciale karakter – de Trebbiano di Lugana.

Zoals altijd hebben we informatie ingewonnen bij de lokale bevolking en dit keer hebben we drie wijnhuizen bezocht. Bij alle drie de wijnhuizen hebben we prachtige Lugana wijnen geproefd, zowel jonge Lugana wijnen als Lugana wijnen die worden gerijpt (Riserva).

Maar toch stak er één wijnhuis met kop en schouders bovenuit. Dat is het familiehuis La Rifra. De boerderij van de wijnmakerij dateert uit de 17e eeuw en eind jaren zestig werd het wijnhuis opgericht door de gebroeders Righetti. Inmiddels hebben de beide kleinzoons het bedrijf overgenomen. Opa Claudio houdt de boel nog steeds in de gaten en zit altijd als wij er komen voor de grote haard. Hij is nog steeds scherp en kijkt trots toe hoe zijn nakomelingen vast houden aan de traditie van het wijnhuis. Een traditie die in het teken staat van respect voor de grond en zorgen dat ook toekomstige generaties wijn kunnen blijven maken.

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.