Vernaccia di San Gimignano

Vagnoni – Vernaccia di San Gimignano

Italië | Vernaccia di San Gimignano

Biologische klasse uit Toscane

Waar komt deze wijn vandaan?

7,75 incl. BTW

Op voorraad

Italië
Vernaccia di San Gimignano
Vagnoni
Fris & Fruitig
Wit
Vernaccia
Kurk
10-12 °
Bevat sulfieten
2016
1,8 g/l
5,6 g/l
13,5%
2019
0.75

Deel je moment!

“Ooit stonden er in dit dorp maar liefst 72 torens” vertelt de barman ons als we in San Gimignano op het terras zitten “Er zijn er nu nog 14 over en we staan als dorp nog steeds op de lijst van Unesco werelderfgoed. Indrukwekkend toch?”

Inderdaad staat San Gimignano bekend om de vele torens. San Gimignano ligt bovenop een heuvel, midden in Toscane en de torens zie je al van ver. Vroeger in Toscane maakten de kerk en de stedelijke adel er de dienst uit. En binnen de adel van San Gimignano was de macht verdeeld over heel veel adellijke families. Deze families onderbouwden hun status door hoge torens te bouwen. Letterlijk dus wie de langste heeft. Uiteindelijk greep de kerk in en mochten er geen torens meer worden gebouwd. Door oorlogen, verwoestingen en branden zijn er nu dus nog 14 over.

Maar er is nog iets waardoor San Gimignano bekend is, namelijk de Vernaccia di San Gimignano. Op de hellingen rondom dit dorp groeien de bekende Vernaccia druiven waar een van de bekendste witte wijnen van Italië van wordt gemaakt. Deze zijn sinds de Renaissance geliefd in heel Italië en kregen al heel vroeg een beschermde status. Sinds 1966 is de Vernaccia San Gimignano een DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), de hoogste kwalificatie in Italië waar er maar 74 toe behoren.

“Onze wijnen zijn allemaal biologisch geproduceerd” vertelt Lucia van wijnhuis Vagnoni. “Dat vinden we belangrijk om er voor te zorgen dat generaties na ons dit land ook kunnen gebruiken”. Vagnoni is een echt (Italiaans) familiebedrijf, met een agriturismo bij het wijnhuis. We worden zeer hartelijk ontvangen en zijn ook hier weer onder de indruk van de liefde en ambacht waarmee de wijnen worden gemaakt. Vooral de Vernaccia Riserva ‘I Mocali’ is een hele bijzondere wijn.

We begrijpen helemaal waarom ze in het stadje dit wijnhuis aanraden. Vagnoni heeft echt geen toren nodig om hun status als wijnproducent te bevestigen……

“Dé wijn voor op het terras hier in San Gimignano” vertelt de barman ons in een van de plaatselijke gelegenheden. “De Vernaccia di San Gimignano van Vagnoni is de meest gevraagde Vernaccia. Ik ben het volledig met de bezoekers eens overigens.”

Dat de meest eenvoudige Vernaccia di San Gimignano al zo veel indruk op ons zou maken, hadden we niet verwacht om eerlijk te zijn. Vergis je overigens niet in het woord eenvoudig; dat is deze wijn zeker niet. Dat is hij hooguit in vergelijking met zijn grote broer de ‘Riserva I Mocali’ die Wijndivas ook in het assortiment heeft.

Lucia Vagnoni is heel trots op de reputatie van haar wijnhuis en ook wel op het feit dat haar Vernaccia di San Gimignano zulk een mooie prijs-kwaliteitsverhouding kent.

“Na de oogst gaan de druiven bij ons minimaal 6 maanden in stalen vaten. Daarna laten we hem minimaal een maand rusten op fles voordat we hem op de markt brengen” vertelt Lucia “Dit draagt zeker bij aan het succes van deze wijn.”

Het resultaat is een stro kleurige wijn met een intense geur. Heerlijk kruidig, zonder te overheersen. Mooi in balans. Smaakt inderdaad super op een terras of bij vis. Wij hebben deze wijn gedronken bij een mooie salade en dat was top.

Wij denken dat Lucia gelijk heeft. We hebben een aantal van de ‘eenvoudige’ Vernaccia’s geproefd en kunnen niet anders dan bevestigen dat deze daarvan de beste is.