nervi-gattinara

Nervi Gattinara

Italië | Piëmonte

Een van de meest verrassende Nebbiolo wijnen van Italië!

Waar komt deze wijn vandaan?

21,98 incl. BTW

Italië
Piëmonte
Az. Vit. Nervi
Krachtig & Vol
Rood
Nebbiolo
Kurk
>1 uur
15-17 °
Bevat sulfieten
2014
5 g/l
14%
3 jr hout, 6-12 mnd op fles
tot 2022
0.75

Deel je moment!

Als je de Alpen overgaat vanuit Zwitserland kom je in het bekende Italiaanse merengebied met o.a. het Meer van Como, het Meer van Lugano en misschien toch wel het allermooiste meer: het Lago Maggiore. Het is een van de mooiste gebieden van Italië en het is dan ook niet voor niets dat veel beroemdheden er een huis hebben gekocht. Zo gaat het gerucht dat George Clooney er veel wordt gespot, al dan niet voor de opnames van de reclames van ons aller favoriete koffie-cupjes merk. Hoe het ook zij, net ten zuiden van Lago Maggiore ligt een heel erg leuk wijngebied: DOCG Gattinara. Wij kwamen er eigenlijk toen wij een verrukkelijke Italiaanse maaltijd aan het Lago Maggiore aan het eten waren en wij ons afvroegen waar de begeleidende wijn vandaan kwam. “Nou hier ongeveer achter die berg” zei de ober ons “daar worden wijnen gemaakt die zich kunnen meten met een Barolo maar eigenlijk weinigen weten dat”. Dus besloten wij om een hotel te nemen in Gattinara en vandaar verder te zien. “Niet te geloven” zei Kim tegen Heskia “Er is vanavond het ‘Festo dell’Uva’ (feest van de druif) in het dorp”. Nou, dat soort feesten gaan er natuurlijk wel in bij ons. Bij een buitenbar van één van de restaurants, want het gaat natuurlijk wel altijd met eten gepaard in Italië, krijgen wij een Spanna van Nervi voorgeschoteld. Ook leren wij daar dat Spanna een ander woord is voor de Nebbiolo druif. En die kennen wij natuurlijk wel weer heel goed. In de reisvlog zie je trouwens nog wat sfeer materiaal van deze avond. Wie weet er trouwens waarom Italianen niet dansen? Het was er in ieder geval niet minder leuk door…. Dus met een nog licht hoofd van de nacht ervoor maar eens langs gaan bij wijnhuis Nervi. Het huis ligt midden in Gattinara en we worden rondgeleid door Claudia. Ze hebben echt een enorme kelder onder hun pand en zijn ongelooflijk trots. Ze bestaan al sinds 1906 en zijn het oudste wijnhuis van DOCG Gattinara. In de ontvangstruimte worden we ook nog voorgesteld aan Bjørn, de Noorse mede eigenaar die Nervi ook in het buitenland op de kaart zet. Hij is maar wat geïnteresseerd om Nervi ook in Nederland te introduceren. En laten wij dat nou helemaal met hem eens zijn….

Nervi blijkt het oudste wijnhuis van de Gattinara DOCG regio, opgericht in 1906. Het huis blijft trouw aan de traditie van de regio en doet de bewerking en het oogsten van de druiven handmatig. De wijnen van Nervi hebben gedurende de jaren een duidelijk eigen stijl ontwikkeld en gehandhaafd. Toch weerspiegelt elk wijnjaar de klimatologische omstandigheden van dat jaar. Het alpenvoorland zorgt ervoor dat de wijngaarden gezegend zijn met zonnige, winderige dagen en koele nachten. Het hoge gehalte van vulkanische grind en klei zorgt voor frisse, elegante wijnen die sierlijk rijpen.

GATTINARA

100% Nebbiolo druiven, van wijngaarden tussen de 290-420 meter hoogte. Rijpen gebeurt gedurende 3 jaar in grote eiken vaten en nog 6-12 maanden op de fles. Past prima bij ‘pasta gerechten’ en rijstgerechten als risotto; gaat ook heel goed bij rood vlees, lam, wild en oudere kazen.
Wat trotse informatie: 9/20 van Fabrizio Bucella in het toonaangevende Franse wijnblad “La Revue du Vin de France” Zilveren medaille Decanter World Wine Awards 2016

“Het is weer voorbij, de tijd van mooie blauwe luchten en lekkere temperaturen is voorbij. Kortere dagen, lange avonden en regen en wind zijn nu aan de beurt. Voorbij de dagen van koele fisse witte wijn en mooie lichte rode, maar gelukkig ook de tijd van stevig, krachtig, houtgerijpt rood. Stevig voedsel met rijke sauzen zijn nu aan de beurt, stoofpotten met bv. wild of lamsvlees en wat te denken van konijnenstoofpot met veel uien, pasta met een rijke tomatensaus komen op het menu, en we gaan voor “ rijk drinken”. De wijndivas hebben daarvoor een hele mooie rode wijn gevonden de “Nervi Gattinara” uit Piemonte is een stevige, krachtige wijn van de Nebbiolo druif die een lange houtrijping heeft gehad en voldoende body en tannines heeft om de stevige gerechten aan te kunnen, heerlijk ook om bij de openhaard ( kaarsjes aan, gordijnen dicht ) met een kaasplank te drinken. Jammer van de zomertijd, maar ook hoera voor de wijn ontdekking van Kim en Heskia. Probeer de Nervi maar eens en geniet van het mooie bouquet, de volle smaak en de volle lange afdronk, mooie wintertijd dankzij de Divas.” ~ Johan Engels