Vagnoni Vernaccia di San Gimignano Riserva “I Mocali”

Vagnoni – Vernaccia di San Gimignano Riserva “I Mocali”

Italië | Vernaccia di San Gimignano

Toscaanse status en perfectie

Waar komt deze wijn vandaan?

12,65 incl. BTW

Op voorraad

Italië
Vernaccia di San Gimignano
Vagnoni
Rijk & Fris
Wit
Vernaccia
Kurk
12-13 °
Bevat sulfieten
2013
3,0 g/l
5 g/l
14%
11 mnd hout
tot 2021
0.75

Deel je moment!

“Ooit stonden er in dit dorp maar liefst 72 torens” vertelt de barman ons als we in San Gimignano op het terras zitten “Er zijn er nu nog 14 over en we staan als dorp nog steeds op de lijst van Unesco werelderfgoed. Indrukwekkend toch?”

Inderdaad staat San Gimignano bekend om de vele torens. San Gimignano ligt bovenop een heuvel, midden in Toscane en de torens zie je al van ver. Vroeger in Toscane maakten de kerk en de stedelijke adel er de dienst uit. En binnen de adel van San Gimignano was de macht verdeeld over heel veel adellijke families. Deze families onderbouwden hun status door hoge torens te bouwen. Letterlijk dus wie de langste heeft. Uiteindelijk greep de kerk in en mochten er geen torens meer worden gebouwd. Door oorlogen, verwoestingen en branden zijn er nu dus nog 14 over.

Maar er is nog iets waardoor San Gimignano bekend is, namelijk de Vernaccia di San Gimignano. Op de hellingen rondom dit dorp groeien de bekende Vernaccia druiven waar een van de bekendste witte wijnen van Italië van wordt gemaakt. Deze zijn sinds de Renaissance geliefd in heel Italië en kregen al heel vroeg een beschermde status. Sinds 1966 is de Vernaccia San Gimignano een DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), de hoogste kwalificatie in Italië waar er maar 74 toe behoren.

“Onze wijnen zijn allemaal biologisch geproduceerd” vertelt Lucia van wijnhuis Vagnoni. “Dat vinden we belangrijk om er voor te zorgen dat generaties na ons dit land ook kunnen gebruiken”. Vagnoni is een echt (Italiaans) familiebedrijf, met een agriturismo bij het wijnhuis. We worden zeer hartelijk ontvangen en zijn ook hier weer onder de indruk van de liefde en ambacht waarmee de wijnen worden gemaakt. Vooral de Vernaccia Riserva ‘I Mocali’ is een hele bijzondere wijn.

We begrijpen helemaal waarom ze in het stadje dit wijnhuis aanraden. Vagnoni heeft echt geen toren nodig om hun status als wijnproducent te bevestigen……

“De naam I Mocali verwijst naar de wijngaard die zo heet” vertelt Lucia Vagnoni “Deze wijngaard ligt heel gunstig en de oudste wijnstokken groeien daar. De druiven zijn daar net wat beter dan de andere.”

Wat een passie als Lucia vertelt over hun Vernaccia Riserva I Mocali. Dit is duidelijk de trots van het wijnhuis. “Nadat de druiven geoogst zijn, gaan de druiven minimaal 11 maanden op vaten van Frans eiken en vervolgens moet de wijn nog minimaal 6 maanden rusten in de fles.” legt Lucia uit “Dan pas is de wijn goed genoeg om de markt op te gaan.”

We zijn zeer onder de indruk van deze fantastische wijn. Krachtig en Elegant tegelijk. We zouden de wijn willen omschrijven als kruidig met een vleug vanille. Aan het einde de lichte bittere nasmaak die de Vernaccia druiven zo typeert.

Dit is zo’n witte wijn die je vooral drinkt bij het eten. Doordat de wijn zo krachtig is smaakt hij uitstekend bij vis (met saus), pasta en wit vlees; zelfs ander soort vlees kan hij aan. Wij hebben de wijn gedronken bij een pasta met verse paddenstoelen en dat was een prima combinatie.

Een witte wijn ‘op hout’ om jezelf en je gezelschap te imponeren.