Colombarda Romagna Sangiovese Superiore

Colombarda Romagna Sangiovese Superiore

Italië | Emilia-Romagna

Vingerafdruk van puur en eerlijk

Waar komt deze wijn vandaan?

9,90 incl. BTW

Italië
Emilia-Romagna
Colombarda
Soepel & Fruitig
Rood
Sangiovese
Kurk
16-18 °
Bevat sulfieten
2015
13%
stalen vaten
2019
0.75

Deel je moment!

Colombarda – 100% ‘in purezza’. De druif zoals zij bedoeld is.

De culinaire hoofdstad van Italië is Bologna, de hoofdstad van de regio Emilia Romagna. De stad kent een zeer lange traditie van eten bereiden. Dit heeft alles te maken met het vruchtbare achterland en het prettige klimaat. En, de Universiteit van Bologna is niet alleen de oudste universiteit van Europa, maar ook de officiële hoeder van het Italiaanse culinaire erfgoed.

Tussen de Middellandse Zee kust (de bekende badplaats Rimini) en Bologna ligt de stad Cesena. Cesena ligt aan de voet van de bekende wijnstreek ‘Emilia Romagna’. En net buiten Cesena liggen de wijngaarden van Colombarda, heel mooi op een heuvel.

“Jarenlang schreef ik als wijn journalist over wijnen van anderen en gaf ik advies aan wijnhuizen” vertelt Fabio Magnani van wijnhuis Colombarda. “Dus toen ik de kans kreeg van wijnhuis Colombarda om de adviezen zelf in de praktijk te brengen twijfelde ik geen moment!”

Het valt ons meteen op dat er in de wijngaarden veel technische apparatuur staat. Fabio begint te stralen en vertelt “Colombarda wil vasthouden aan tradities en dat betekent dat we alleen druiven telen die hier ook echt vandaan komen.” Colombarda noemt hun wijnen ‘100% in purezza’! (100% in puurheid) “Traditie is belangrijk. Maar, tegelijkertijd willen we ook graag meer controle over de oogst en de kwaliteit. En daar komt de techniek dus om de hoek kijken” aldus Fabio.

Als we vervolgens worden uitgenodigd om de wijnen te proeven zien we een grote serverkast en mega computer staan. “Door deze techniek zijn we in staat om exact vast te stellen waar de druiven al rijp zijn, waar de druiven wat meer water nodig hebben, enzovoort. Dat doen we onder ander door het gebruik van satellieten. Het heeft er voor gezorgd dat deze oogst van spectaculaire kwaliteit genoemd mag worden. En dat proef je.”

En inderdaad, we moeten het toegeven. Fabio is in staat geweest om High Tech en Traditie arm in arm te laten gaan.

In Italië zijn er een aantal blauwe druiven die onmiskenbaar Italiaans zijn. Eén daarvan is bij uitstek de Sangiovese. Dé druif van heel veel bekende, mooie Italiaanse wijnen.

Fabio Magnani, van Colombarda, is er van overtuigd dat een echte Sangiovese uit deze regio niet op hout moet worden gelegd om te rijpen. Naar zijn mening moet de druif zijn fruitige frisheid kunnen bewaren.

Dit wordt blijkbaar gewaardeerd, want op het concours Vinalies heeft deze Sangiovese een gouden medaille gewonnen. Doorgaans betekent dat dan dat de prijzen van zo’n wijn enorm stijgen. Daar waren we bang voor, maar dat is deze keer niet waar. Gelukkig maar.

“De Sangiovese van Colombarda heeft precies de goede verhouding van tannine” verklaart de jury van Vinalies. Wij sluiten ons daar volledig bij aan. Ja, het is een krachtige wijn, maar hij wordt nooit te krachtig. Want, zoals gezegd, geen houtrijping.

Soms is een rode wijn als aperitief ook erg lekker, gewoon zonder eten erbij. Met deze rode wijn kan dat prima. Zeker als je hem eerst even koelt naar een graad of 13.

Drink deze wijn bij kaas, vlees, pastagerechten (zoals de Tagliatelle Bolognese uit deze regio), risotto’s en natuurlijk smaakt hij ook uitstekend bij pizza.