Nervi – Bianca Erbaluce di Caluso

Nervi Bianca

Italië | Piëmonte

Een sprookjeswijn…

Waar komt deze wijn vandaan?

9,35 incl. BTW

Op voorraad

Italië
Piëmonte
Nervi
Fris & Fruitig
Wit
Erbaluce
Kurk
6-8 °
Bevat sulfieten
2016
4.0 g/l
7.3 g/l
12%
2019
0.75

Deel je moment!

Als je de Alpen overgaat vanuit Zwitserland kom je in het bekende Italiaanse merengebied met o.a. het Meer van Como, het Meer van Lugano en misschien toch wel het allermooiste meer: het Lago Maggiore. Het is een van de mooiste gebieden van Italië en het is dan ook niet voor niets dat veel beroemdheden er een huis hebben gekocht. Zo gaat het gerucht dat George Clooney er veel wordt gespot, al dan niet voor de opnames van de reclames van ons aller favoriete koffie-cupjes merk.

Hoe het ook zij, net ten zuiden van Lago Maggiore ligt een heel erg leuk wijngebied: DOCG Gattinara. Wij kwamen er eigenlijk toen wij een verrukkelijke Italiaanse maaltijd aan het Lago Maggiore aan het eten waren en wij ons afvroegen waar de begeleidende wijn vandaan kwam. “Nou hier ongeveer achter die berg” zei de ober ons “daar worden wijnen gemaakt die zich kunnen meten met een Barolo maar eigenlijk weinigen weten dat”.

Dus besloten wij om een hotel te nemen in Gattinara en vandaar verder te zien.
“Niet te geloven” zei Kim tegen Heskia “Er is vanavond het ‘Festo dell’Uva’ (feest van de druif) in het dorp”. Nou, dat soort feesten gaan er natuurlijk wel in bij ons. Bij een buitenbar van één van de restaurants, want het gaat natuurlijk wel altijd met eten gepaard in Italië, krijgen wij een Spanna van Nervi voorgeschoteld. Ook leren wij daar dat Spanna een ander woord is voor de Nebbiolo druif. En die kennen wij natuurlijk wel weer heel goed. In de reisvlog zie je trouwens nog wat sfeer materiaal van deze avond. Wie weet er trouwens waarom Italianen niet dansen? Het was er in ieder geval niet minder leuk door….

Dus met een nog licht hoofd van de nacht ervoor maar eens langs gaan bij wijnhuis Nervi. Het huis ligt midden in Gattinara en we worden rondgeleid door Claudia. Ze hebben echt een enorme kelder onder hun pand en zijn ongelooflijk trots. Ze bestaan al sinds 1906 en zijn het oudste wijnhuis van DOCG Gattinara. In de ontvangstruimte worden we ook nog voorgesteld aan Bjørn, de Noorse mede eigenaar die Nervi ook in het buitenland op de kaart zet. Hij is maar wat geïnteresseerd om Nervi ook in Nederland te introduceren. En laten wij dat nou helemaal met hem eens zijn….

Erbaluce di Caluso – wie kent het niet?

Ondanks dat het slechts één van de zeven wijn variëteiten in Italië is waarvan de naam strikt gebonden is aan het gebied, is deze wijn in Nederland zeer onbekend. Het is een heel erg klein gebiedje, in de Piëmonte. En die regio is misschien wel het walhalla voor wijn liefhebbers.

De DOCG Erbaluce di Caluso is één van de kleinste en meest onbekende DOCG’s van Italië en de wijn wordt wel een ‘sprookjeswijn’ genoemd. Volgens de legendes leefden Goden en nimfen op de heuvels waar de Erbaluce wordt gemaakt. Uit de tranen van één van hen, Albaluce, zijn de druivenstokken gegroeid waar nu deze Nervi Bianca van wordt gemaakt.

De Erbaluce druif komt dus eigenlijk alleen hier voor en wijnen uit dit gebied zijn populair bij kenners, maar dus relatief onbekend bij ‘niet-kenners.’

Daar moet verandering in komen vinden wij. Tijdens één van onze bezoekjes aan Nervi om hun rode en rosé wijnen te proeven, overtuigden een enthousiaste Bjorn en Claudia ons van het opnemen van hun witte wijn in onze collectie. Dat overtuigen was eerlijk gezegd ook niet al te moeilijk, want dat de Nervi Bianca een bijzondere wijn is, dat is wel duidelijk nadat je hem hebt geproefd.

Vooral voor liefhebbers van droge wijn is dit een aanrader. De wijn is heel droog, hoog in zijn zuren en je proeft de mineralen uit deze bergachtige bodem. Een wat complexere wijn, die goed past bij risotto, rauwe vleeswaren zoals ham en natuurlijk bij vis en zeevruchten. Het is ook een wijn om te imponeren. Dus krijg je een wijnkenner op bezoek, dan zal hij of zij zeker aangenaam verrast zijn.