nervi-rosa-coste-della-sesia-piedmont-italy-10644014

Nervi Rosa

Italië | Piëmonte

Je nieuwe beste Italiaanse vriendin

Waar komt deze wijn vandaan?

9,90 incl. BTW

Italië
Piëmonte
Az. Vit. Nervi
Fris & Fruitig
Rosé
Nebbiolo
Kurk
6-8 °
Bevat sulfieten
2017
12%
tot 2019
0.75

Deel je moment!

Als je de Alpen overgaat vanuit Zwitserland kom je in het bekende Italiaanse merengebied met o.a. het Meer van Como, het Meer van Lugano en misschien toch wel het allermooiste meer: het Lago Maggiore. Het is een van de mooiste gebieden van Italië en het is dan ook niet voor niets dat veel beroemdheden er een huis hebben gekocht. Zo gaat het gerucht dat George Clooney er veel wordt gespot, al dan niet voor de opnames van de reclames van ons aller favoriete koffie-cupjes merk.

Hoe het ook zij, net ten zuiden van Lago Maggiore ligt een heel erg leuk wijngebied: DOCG Gattinara. Wij kwamen er eigenlijk toen wij een verrukkelijke Italiaanse maaltijd aan het Lago Maggiore aan het eten waren en wij ons afvroegen waar de begeleidende wijn vandaan kwam. “Nou hier ongeveer achter die berg” zei de ober ons “daar worden wijnen gemaakt die zich kunnen meten met een Barolo maar eigenlijk weinigen weten dat”.

Dus besloten wij om een hotel te nemen in Gattinara en vandaar verder te zien.
“Niet te geloven” zei Kim tegen Heskia “Er is vanavond het ‘Festo dell’Uva’ (feest van de druif) in het dorp”. Nou, dat soort feesten gaan er natuurlijk wel in bij ons. Bij een buitenbar van één van de restaurants, want het gaat natuurlijk wel altijd met eten gepaard in Italië, krijgen wij een Spanna van Nervi voorgeschoteld. Ook leren wij daar dat Spanna een ander woord is voor de Nebbiolo druif. En die kennen wij natuurlijk wel weer heel goed. In de reisvlog zie je trouwens nog wat sfeer materiaal van deze avond. Wie weet er trouwens waarom Italianen niet dansen? Het was er in ieder geval niet minder leuk door….

Dus met een nog licht hoofd van de nacht ervoor maar eens langs gaan bij wijnhuis Nervi. Het huis ligt midden in Gattinara en we worden rondgeleid door Claudia. Ze hebben echt een enorme kelder onder hun pand en zijn ongelooflijk trots. Ze bestaan al sinds 1906 en zijn het oudste wijnhuis van DOCG Gattinara. In de ontvangstruimte worden we ook nog voorgesteld aan Bjørn, de Noorse mede eigenaar die Nervi ook in het buitenland op de kaart zet. Hij is maar wat geïnteresseerd om Nervi ook in Nederland te introduceren. En laten wij dat nou helemaal met hem eens zijn….

Italianen en Rosé wijn: een bijzonder gecompliceerde combinatie. Misschien moeten we dat even uitleggen. Het is vaak lastig om in Italië een rosé te bestellen. Zo hebben wij zelf ook regelmatig ervaren dat we een rosé bestellen en dat ze die gewoon niet hebben.

Maar dat de Italianen wel degelijk goede rosé kunnen maken laat Nervi zien. Rosa, de Rosé van Nervi, is een zeer prettige elegante wijn die je als aperitief kunt drinken maar ook gerust bij een lekkere maaltijd. De elegantie komt natuurlijk voort uit het gebruik van de Nebbiolo druif. Dé bekende Italiaanse druif die gebruikt wordt voor onder andere de Barolo wijnen.

Hier, bij het Lago Maggiore, wordt de rosé van Nervi regelmatig geserveerd bij visgerechten. Waarbij de vis dus uit één van de mooiste meren van Italië komt, bijvoorbeeld forel en baars.

In Noorwegen, zo vertelt Björn (mede-eigenaar van Nervi), is dit de best verkochte Italiaanse rosé. Juist ook door de veelzijdigheid van de wijn. Benieuwd of ook Nederland deze rosé omarmt. En o ja, deze rosé kost in Noorwegen door de hoge belasting ruim 20 euro! Zijn wij even blij dat we in Nederland wonen….