“Champagne & kroonkurk: goed verhaal!”

“Champagne met kroonkurk…ja, goed verhaal!” Hé, het zou zomaar kunnen dat je dit dacht. Wat ik zou begrijpen, aangezien het maken van mousserende wijnen voor mij (Kim) 5 jaar geleden ook een compleet mysterie was.

Het mysterie werd ontrafeld tijdens een bezoek aan ons Champagne-huis Daniel Moreau. Waar uitgelegd werd dat er wel degelijk een stap in het proces is waarop de ‘baby-Champagne’ ligt te rusten onder een kroonkurk…

Champagne wordt gemaakt volgens de ‘Méthode Champenoise’. Ook onder andere bekend als ‘Méthode Traditionnelle’, ‘Metodo Classico’, ‘Traditionele Methode’ en ‘Traditional Method’. Om een lang verhaal kort te maken: dit proces onderscheidt zich door het feit dat de transformatie van ‘stille’ wijn naar ‘mousserende’ wijn volledig in de fles plaats vindt.

traditional-method-champenoise-sparkling-wine-champagne

De volgende 7 stappen zijn onderdeel van de ‘Méthode Champenoise’

1. Basiswijn of “Cuvée”: druiven worden geplukt en worden tot een droge wijn vergist. De wijnmaker neemt vervolgens de verschillende basiswijnen en mengt ze samen tot wat de Fransen een “cuvée” noemen.

2. Tirage: Gist en suikers worden toegevoegd aan de cuvée om de tweede gisting te starten en de wijnen worden gebotteld. Hierbij worden de flessen gesloten met kroonkurken.

3. 2e gisting: (in de fles) De tweede gisting voegt ongeveer 1,3% meer alcohol toe aan de wijn en het proces van de tweede gisting veroorzaakt CO2 dat gevangen zit in de fles, waardoor de bubbels in de wijn ontstaan. De gist ‘sterft’ tijdens dit proces dat autolyse wordt genoemd en blijft in de fles.

4. Rijping: de bubbels worden gerijpt op hun droesem (de autolytische gistdeeltjes) gedurende een bepaalde periode om textuur te ontwikkelen. Champagne vereist een minimum van 15 maanden rijping (36 mnd voor een vintage Champagne).

5. Le Remuage: het helder maken van de bubbels vindt plaats door de fles stapsgewijs ondersteboven neer te zetten en de droesem langzaam naar de hals van de fles te laten zakken.

6. Dégorgement: sediment (de droesem) uit de fles verwijderen. De flessen worden ondersteboven in vriesvloeistof geplaatst, waardoor de gistdeeltjes in de hals van de fles bevriezen. De kroonkurk wordt dan van de fles gehaald, waardoor het bevroren stuk droesem uit de fles schiet door de druk van de bubbels in de fles.

7. Dosage: een mengsel van wijn en suiker (de zogenaamde liqueur d’expedition) wordt toegevoegd om de flessen af te vullen en vervolgens worden flessen gekurkt, krijgen een muselet (het traliewerkje om de kurk) en worden geëtiketteerd.

Daarna laat Daniel Moreau haar mousserende wijnen nog even rusten, voordat ze verkocht worden.

Dus na deze 7 stappen gelezen te hebben, zorgt het filmpje waarschijnlijk nu voor een ‘ohja!’-moment. Bij Daniel Moreau filmden ze namelijk stap 2. En wist je dat ze begin 2019 een bronzen medaille hebben gewonnen voor hun rosé bubbels?!

Benieuwd naar de rosé Champagne van Daniel Moreau? Stuur ons dan een e-mailtje via deze link
Klik hier voor hun Champagne Carte Noire Brut.

bastien en julie moreau Daniel Moreau Champagnebrons voor rosé bubbels Daniel moreau