10 tips om efficiënt je koffer in te pakken

Deze tips komen van onze grote vrienden van Skyscanner, dus zijn vooral op vliegen gericht. Maar ook voor de fans van autovakanties kunnen hier handige tips tussen zitten.

  1. Altijd meenemen

Een aantal dingen zijn onmisbaar voor een relaxte vakantie. Een paspoort of identiteitsbewijs, eventueel een visum, geld (cash, pinpas, credit card) en je reispapieren (print je e-ticket of zorg dat deze op jouw mobiele telefoon staat).

Naast je mobiele telefoon met bijbehorende oplaadsnoertjes, misschien oordopjes, wil je misschien ook je iPad en zonnebril bij de hand hebben. Stop deze in je handbagage op een veilige plek en zorg ervoor dat je er makkelijk bij kunt.

Vakantie reizen koffer paspoort

  1. Kies gericht

Kijk goed naar welke bestemming je reist, het weertype ter plaatse, hoe lang je weggaat en wat je tijdens je verblijf gaat ondernemen. Rondtrekken met een rugzak is iets anders dan een cruise of een fietsvakantie. Pas daarop je bagage aan. Vergeet het ‘misschien heb ik het nodig’ om vervolgens alles in je bagage te stoppen, maar kies gericht. Neem goede basisstukken mee die je onderling kunt combineren. En bedenk, tenzij je naar een afgelegen plek reist en dagen door niemandsland zwerft, dat vrijwel alles overal te koop is.

  1. Maak inpaklijstjes

Het is heel handig om een inpaklijst te maken en bewust na te denken over wat je echt nodig hebt. Je kunt een lijstje met de hand schrijven, maar tegenwoordig zijn er ook online inpaklijsten te vinden zoals Inpaklijst.nl en Meenemen.nl Bewaar deze lijst ook voor volgende vakanties. De inpak app GetPacked is ook een aardige inpak-assistent. Een leuke inpaklijst voor vrouwen vonden we bij Beautygloss.nl.

  1. Let op met het gewicht van de koffer

Mocht je een nieuwe koffer kopen, kies dan een niet te zwaar koffermodel. Er zijn tegenwoordig talloze lichtgewicht koffers die oersterk zijn.

  1. Cosmetica

Neem niet teveel cosmeticaproducten mee. Deze nemen veel ruimte in en zijn zwaar. Vul het liefst kleine flesjes en koop kleine verpakkingen. Waarschijnlijk kun je op je bestemming grotere verpakkingen kopen. Een goede fles zonnebrandcrème meenemen van een merk dat je kent, is wel handig.

zonnebrand reizen

  1. Boeken

Bij vakantie hoort natuurlijk: boeken lezen. Maar ook dit zijn gewichtige ruimtevreters. Bedenk welk boek echt mee moet in de vakantiekoffer en koop er de paperbackversie van. Gebruik voor de rest je e-reader of neem een tijdschrift mee.

Vakantie boeken reizen

  1. Bad- en handdoeken

Informeer voordat je op reis gaat of je tijdens je verblijf in het hotel of andere accommodatie gebruik kunt maken van bad- en handdoeken. Mocht dit het geval zijn, dan laat je deze bagage lekker thuis. Zo niet of als je een vakantie hebt geboekt waarbij je je eigen handdoeken meeneemt, kies dan een mediumformaat (ook voor op het strand) en rol ze op, zo nemen ze minder ruimte in.

  1. Waardevolle spullen

Laat echt waardevolle spullen zoals juwelen en sieraden en spullen waar je aan gehecht bent zoveel mogelijk thuis. Dat betekent minder zorgen en voorkomt dat jouw vakantie daardoor niet in het water kan vallen. En berg waardevolle spullen op in een kluis of bedenk een goede plek waar anderen het niet snel kunnen vinden (maar die je wel onthoudt!).

  1. Inpakken…

Leg een paar dagen van tevoren je koffer klaar.

Verzamel alle spullen aan de hand van het inpaklijstje.

Kijk serieus of je dat allemaal echt nodig hebt en begin met inpakken.

Pak slim en ergonomisch: rol kleding op, leg zware dingen onderin en lichtere spullen bovenop in je koffer.

Stop je toilettas in een plastic zak voor het geval er iets gaat lekken.

Professional organizer Zamarra Kok geeft de volgende inpaktips:

  1. … en wegwezen!

Alvast veel vakantieplezier!