Avonturen & wijnen

Onze wijnreizen zijn nooit volledig en exact gepland. Natuurlijk maken we afspraken en hebben we een doel dat we tijdens de wijnreis willen bereiken. Maar we houden altijd tijd en ruimte voor spontaniteit en nieuwe ontdekkingen.

In het kader van ‘wijn is… een avontuur’ leek het ons nu wel leuk om een vijftal ‘spannende’ wijnhuis-avonturen te delen (in volledig willekeurige volgorde).

Bodegas Sinforiano 

Bodegas Sinforiano ontmoet je wijnproducent spanje cigales mucientes castilla y león

Omdat de ‘Raimun Verdejo’ zo ongeveer onze meest bekende wijn van Bodega Sinforiano is, wordt vaak gedacht dat we via een zoektocht naar deze wijn bij dit familiehuis waren beland. Maar wel grappig om te weten: we kwamen bij dit huis omdat Heskia een goede Spaanse rosé aan ons assortiment toe wilde voegen. En als je dan op zoek gaat naar zo’n rosé, dan zoek je binnen de wijnregio DO Cigales.

Hoe onze zoektocht ons leidde naar de poort van het oranje wijnhuis van Sinforiano? We hoorden in de stad Valladolid iedereen “Sinfo” bestellen, om vervolgens een glas rosé op tafel te krijgen. Daar zat een verhaal achter! Van één van de lokale barmannen kregen we te horen dat ‘als we op zoek waren naar de beste rosé van Cigales: dan zochten we de rosé van Sinforiano’.

naar de wijnen van Sinforiano

Stanig

Federico en Francesco Stanig Schioppettino di Prepotto

Onze zoektocht naar Stanig was iets directer. We hadden gehoord over een wijnhuis dat enorm mooie Friulano wijnen maakte en hebben vervolgens met dit huis een afspraak gemaakt. Waarbij we af hadden gesproken tegen sluitingstijd (van de winkel) bij het wijnhuis te zijn. Dan hoefde Francesco immers zijn aandacht niet tussen ons en zijn lokale klanten te verdelen.

Nu liep de dag wat anders dan gepland, en kwamen we uiteindelijk veel later (en in het pikdonker) aan bij wijnhuis Stanig. Natuurlijk was Francesco hiervan op de hoogte gehouden, hij vond het absoluut geen probleem, maar… hij had er als local niet bij stil gestaan dat als het donker wordt, dat zijn wijnhuis dat niet meer goed zichtbaar is… Dankzij de zaklamp-functie op onze telefoons hadden we de borden naar zijn wijnhuis zo gevonden en hebben we enorm kunnen genieten van zijn bijzondere selectie aan wijnen!

naar de wijnen van Stanig

Cantore di Castelforte

puglia cantore di castelforte

De meest aparte manier waarop we tot nu toe een wijnhuis hebben gevonden, moet wel de zoektocht naar Cantore di Castelforte zijn geweest. Onder andere bekend dankzij hun fantastische Primitivo ‘Donna Maria’, Aglianico en Salice Salentino. We waren in Puglia, helemaal in de hak van de laars van Italië, op zoek naar een wijnhuis dat een mooie prijs/kwaliteit Primitivo kon maken.

Na zo ongeveer heel Manduria af te hebben gezocht en meerdere afspraken bij wijnhuizen te hebben gehad (gedurende onze 3 daagse wijntrip) zonk de moed ons wat in de schoenen. En vreesden we te moeten accepteren dat er een tweede wijnreis nodig zou zijn (ja, klinkt dramatisch, maar doel zetten en niet halen komt niet vaak voor in de Wijndivas-wereld).  Tot we op Google Maps zochten op ‘supermarket’. Niet omdat we daar dachten wijn te vinden, nee, heel praktisch: we hadden dorst na al dat zoeken!

En wat was het eerste zoekresultaat op Google Maps? Cantore di Castelforte. Voor ons voldoende apart om nieuwsgierig te worden… en het eindresultaat is bekend;)

stuur mij informatie over de wijnen van Cantore di Castelforte

Crosarola

Uitzicht Crosarola wijnhuis

Om te beginnen: Crosarola vinden via Google Maps is niet te doen. Mocht je een keer op bezoek willen gaan, stuur ons dan een berichtje: dan helpen wij je met een routebeschrijving. Toen we zo’n drie jaar geleden naar dit huis op zoek waren, hebben we hen uiteindelijk dankzij een lokale gids weten te vinden. Beeld je in: een Italiaan op Vespa, die wild gebarend (veel te hard) voor ons uit reed, om ons vervolgens netjes bij wijnhuis Crosarola (ja, dat zijn goede bekenden van me) af te leveren.

Het volgende spannende stukje volgde daar meteen op: want de verbouwing rondom dit wijnhuis was nog niet compleet. Wat betekende dat: we mochten in 4×4 ‘weg omstandigheden’ (lees: kuilen, stukken rotsblok, op een enorm steile helling) onze ‘niet 4×4’-auto naar beneden rijden. Uiteindelijk is alles helemaal goed gegaan, maar spannend was dit eerste bezoek zeker!

naar de wijnen van Crosarola

Château Laffitte Teston

Château Laffitte Teston

De zoektocht naar Château Laffitte-Teston was niet zozeer avontuurlijk, maar het was wel heel bijzonder om uiteindelijk tot de keuze van dit wijnhuis te komen. Misschien heb je het verhaal al eens gehoord, maar wij hebben dit wijnhuis gevonden door een spontaan bezoek aan het Madiran-wijnfestival. We waren op de terugreis (dit was nog vóór Wijndivas, ja, zo’n tijd was er…) vanuit het zuiden van Frankrijk naar Nederland, en Heskia was enorm enthousiast aan het vertellen over het wijngebied waar we op dat moment reden: de AOC Madiran.

Omdat we goed op schema lagen, en we wel tijd hadden voor een glas wijn op een zonnig terras, leek het ons leuk om even de plaats Madiran in te rijden. En wat vond daar op dat moment plaats: het Madiran-wijnfestival! Tijdens onze verkenningstocht (en fantastische mogelijkheid om te proeven dankzij ‘BOB’ Bouke) werd al snel duidelijk: Château Laffitte Teston stak er met haar wijnen met kop en schouders boven uit!

Toen we deze regio aan het Wijndivas assortiment toe wilden voegen was de wijnhuis-keuze dus vrij snel gemaakt…

naar de wijnen van Château Laffitte-Teston