Bezoekje aan……Les Vignerons des Albères!

door Heskia

“Arrogante lui die Fransen.” “Mooi land Frankrijk, alleen jammer dat er Fransen wonen.”

Schaamtevol moet ik bekennen dat ik mijzelf ook wel eens op deze gedachten heb betrapt. Dit is wel jaren geleden moet ik daar dan aan toevoegen. Zijn de Fransen dan veranderd vraag je je nu af? Dat weet ik natuurlijk niet, maar ik misschien wel.

Ik ben er achter gekomen dat Frankrijk ook een land is met waanzinnig veel verschillende gezichten. Frankrijk is niet alleen Parijs…

Stel je voor: het is vakantie. Je rijdt nu over de ‘autoroute du soleil’ richting het zuiden (of hebt dat recentelijk gedaan). Na België en Luxemburg (even goedkoop tanken) in Noord-Frankrijk aangekomen. Langs de ‘goudkust’ van de Bourgogne wijnen, en dan Lyon voorbij. En ineens ben je in Zuid-Frankrijk – alles ziet er anders uit. De dorpjes worden prettiger, met van die leuke pleintjes met mooie bomen. En…van die gezellige terrasjes op die leuke pleintjes…

Terras Frankrijk

Heel ver in het zuiden van Frankrijk, tegen de grens met Spanje aan, liggen ‘Les Albères’. Heuvels die uitlopers zijn van de Pyreneeën en in de mooie Middellandse Zee uitkomen. Kleine dorpjes liggen aangeplakt tegen die bergen, op slechts een paar kilometer afstand van Spanje – waar het veel minder groen is.
Hier, in één van die schattige dorpjes, zitten wij op zo’n gezellig terrasje. -Wat we willen drinken- vraagt de bediening: een lokale wijn natuurlijk. En zo zitten we een paar minuten later aan een heerlijk koel glas wijn van ‘Les Vignerons des Albères’.

Foto glas witte wijn terras Frankrijk Les Vignerons des Albères

Elk dorpje heeft zijn eigen wijnboer, de één nog authentieker dan de ander. Maar, geen van allen arrogant. Het wellicht wat arrogante Parijs voelt hier heel erg ver weg, zelfs de taal is meer Catalaans dan Frans. Dit is Zuid-Frankrijk! Heerlijk.
Alles wat je van een vakantie vraagt: mooie bergen, blauwe zee, heerlijk eten, leuke mensen, en natuurlijk … lekkere wijn! Gemaakt door eigenzinnige wijnboeren die willen doen waar ze goed in zijn: wijn maken. En laten waar ze minder goed in zijn: commercie. Dus hebben ze bedacht iemand anders dat voor hen te laten doen, centraal vanuit één van die dorpen. En zo zijn ze samen ‘Les Vignerons des Albères’ (de wijnboeren van de Albères).

Les Vignerons des Albères Frankrijk Languedoc-Roussillon

Gewoon een keer langs gaan en wijnen proeven, van alles wat: wit, rosé, rood, zoet (voor aperitief of dessert) – uit fles of gewoon je eigen jerrycan vullen. Leuk op één plek het werk van verschillende wijnboeren vergelijken. En ondertussen luisteren hoe die wijnboeren elkaar speels pesten.

Ja, ik ben dus zeker anders tegen Frankrijk aan gaan kijken – in elk geval Zuid-Frankrijk.

Onze wijnen van Les Vignerons des Albères:

Les Vignerons des Albères Muscat Sec witte wijn muscat côtes catalanes Frankrijk Chardonnay Les-Vignerons-des-Albères Frankrijk Les Vignerons des Albères Malicieuse Frankrijk rosé wijn Languedoc Roussillon Grenache Gris Les-Vignerons-des-Albères Montesquieu Rosé Frankrijk Les-Vignerons-des-Albères Château Montesquieu Rood Frankrijk Les-Vignerons-des-Albères La Roca Rood Frankrijk
Muscat Sec Chardonnay Malicieuse Château Montesquieu
Rosé
Château Montesquieu Rouge Château La Roca

Krijg je geen genoeg van onze mini-blogs? Vind er hier meer