Capsule code: waar komt je wijn vandaan?

In het kader van ‘leuk weetje’… Recent waren we op wijnreis in Puglia en spraken we een erg enthousiaste wijnproducent. Je zult denken ‘oké, what is new’, over het algemeen vinden jullie de wijnproducenten met duidelijke passie voor hun wijnen… Nou, in dit geval spraken we met hem over Primitivo en dat dit zo’n populaire wijn is in Nederland.

Nu was de beste man overduidelijk meer fan van Negroamaro, maar over de Primitivo had hij ook het een en ander te vertellen. Zo vroeg hij ons: hebben jullie weleens op de capsule gekeken van de populaire Primitivo’s in Nederland? Want hoe vaak hebben jullie al een capsule code voorbij zien komen waar “VR” op de capsule stond, in plaats van “TA”?

Bij het zien van onze vragende blik, legde hij ons uit wat nu precies die ‘capsule code’ is. “Bij wijnen uit Italië zie je bovenop de capsule (het kapje over de kurk) twee letters staan en een aantal getallen. De twee letters zijn de ISO code, die verwijzen naar de provincie waar de wijn vandaan komt. De getallen verwijzen naar de wijnproducent die deze wijn gemaakt heeft. Zo hoort een Primitivo uit Puglia dus een ISO code te hebben die naar de provincie ‘Tarente’= TA verwijst. Kijk maar op de flessen van mijn wijnen: daar staat het goed op…”

capsule code

Ps: als je dus een Primitivo vindt met een ISO code “VR”, dan kun je via deze link vinden uit welke provincie de wijn komt;-)

Pps: de foto van de capsule code op de fles “Colombarda – Albana” is puur gebruikt ter illustratie. Deze wijn heeft niets te maken met de regio Puglia, maar komt wel uit de juiste provincie: “FC = Forlì – Cesena” waar het wijnhuis gevestigd is én waar de Albana een autochtone druif is.