Celler Comunica – onze eerste kennismaking

Herken je dat ook? Wanneer je over een wijnreis vertelt, dat het één groot avontuurlijk verhaal wordt? Want hoe wist je dat je bij dat wijnhuis die bijzondere wijn zou kunnen vinden? En durfde je zo zonder afspraak binnen te stappen? En de hamvraag: met hoeveel wijn ben je wel niet vertrokken…;)

Één van onze wijnhuizen waar een mooi kennismakings-verhaal achter zit, is Celler Comunica. Het ‘project’ van bevriende wijnconsultants Pep en Patri.

Celler Comunica

Tijdens een gesprek met een Spaanse eigenaar van een restaurant in Amersfoort, hoorden we over dit huis. Hij vertelde namelijk dat hij met één van zijn beste vrienden in Spanje enorm had genoten van een spontane wijnproeverij bij een relatief onbekend wijnhuis in Montsant. “Of wij geen interesse hadden, want hij zag die wijnen wel zitten voor op zijn wijnkaart…”

Nu zijn wij niet heel moeilijk over te halen om nieuwe wijnen te gaan ontdekken… Helemaal toen bleek dat wijnhuis Celler Comunica hemelsbreed zo’n 10 km van wijnhuis Sangenís i Vaqué (in wijnregio Priorat) gelegen was. Zo konden we mooi twee vliegen-in-één-klap slaan!

Celler Comunica

Zodoende reden we eind September (2017) vanuit de rotsachtige bergen van Priorat, over smalle slingerweggetjes, naar het wijnhuis in Montsant. Leuk detail voor het avontuur: we hadden geen adres om naartoe te rijden. Alleen de tip van Pep: “zet Falset in de navigatie. Stuur een WhatsAppje zodra je in de buurt bent, want dan deel ik ‘live’ mijn locatie.”

Blijkbaar was het wijnhuis met normale navigatie-systemen niet makkelijk te vinden. Falset was redelijk snel gevonden, maar toen….

Na een paar maal dankzij Kim’s fantastische richtingsgevoel bij een totaal ander wijnhuis geëindigd te zijn, leek het ons gelukt te zijn! Hobbelend reden we over een zand/rots-weggetje tussen de wijnstokken door. Om vervolgens aan te komen bij een op het oog volledig verlaten villa…

Celler Comunica

Bij het uitstappen bleek dit toch anders te zijn: luid gelach en muziek klonken vanuit de achtertuin. Blijkbaar hadden de heren voorafgaand aan onze gezellig afgesproken voor de lunch met vrienden. Welteverstaan: bevriende wijnmakers uit Australië, Groot-Brittanië en Chili. Waarmee ze op het moment van onze aankomst nog heerlijk na zaten te tafelen.

Niet lang nadat ze ons op hadden gemerkt zaten we achter de ‘officiële proeftafel’. Waarbij nieuwe flessen Celler Comunica wijnen open getrokken werden, terwijl de vrienden enthousiast ook hun input gaven over Pep & Patri’s fantastische wijnen.

Celler Comunica

Na het proeven kregen we nog een rondleiding (in de inmiddels donkere wijngaard en schemerige wijnhuis). Al met al kunnen we dit wel één van de meest aparte (en meest geanimeerde) wijnhuis-bezoeken noemen, die we tot nu toe hebben ervaren. Wat om eerlijk te zijn ook heel goed past bij hun wijnen, die zeker apart en ‘out-of-the-box’ zijn.

Een van de wijnen die ons van het begin intrigeerde: de “Comunica”. Het boegbeeld van Celler Comunica en volgens Pep een echte ‘snapshot van hun wijngaard’. Het totaalplaatje van waar de #granitelovers Pep en Patri voor staan, proef je terug in deze wijn. Gemaakt van de autochtone Carignan en Garnacha Peluda druiven (= ‘donzige Grenache’) die groeien aan wijnstokken van tussen 45 en 60 jaar oud. Ontzettend bijzondere wijn met een totaal eigen karakter: dit wil je proberen!

Celler Comunica Comunica Montsant Spanje

Nieuwsgierig? Haal de Comunica in huis door hem hier te bestellen