In de Tegenstellingen Box zitten 6 wijnen waarmee we je op een verrassende manier kennis laten maken met tegenstellingen op het niveau van witte, rosé en rode wijn.
Om jouw 'proefbeleving' compleet te maken hebben we bij alle wijnen een stukje uitleg én een suggestie voor een bijpassende hapje geschreven.
Ontdek de volgende tegenstellingen:
a. "Strak Droog" vs "Fruitig Droog"
b. "Lichtroze" vs "Donkerder Roze"
c. "Soepel Tannines" vs "Tanninerijker"
Tegenstellingen Wit: "Strak Droog" vs "Fruitig Droog"
Empordàlia – Mabre
La Rifra – Libiam
Hapje suggestie: rivierkreeftjes / tonijn / sushi
Wijnhuis Empordàlia heeft deze wijn gemaakt als eerbetoon aan het natuurgebied van ‘Cap de Creus’, in welk water de ‘Mabre’ (een lokaal visje als op het etiket) zwemt. De “Mabre” van Empordàlia is een wijn gemaakt van 100% witte Grenache-druiven met een heel lichte opvoeding op eikenhouten barriques. Deze wijn komt uit het noorden van Spanje, vlakbij de Middellandse Zee, uit de wijnregio Empordà, waar ze veel werken met de Grenache-druif (zowel de rode, grijze als witte variant).
Kenmerkend voor de witte Grenache-druif is een friszure ‘groene appeltjes’-toon. De Mabre heeft een strakdroog karakter met heel licht vanille van de rijping in houten vaten. Zeevruchten en vis haalt het licht ziltige karakter van de wijn heel mooi op.
Hapje suggestie: bruschetta met tomaat
De gebroeders Claudio en Luigino van ‘micro-winery’ La Rifra hebben een voorliefde voor oepra en gebruiken termen hieruit om hun wijnen een naam te geven. Zo is de ‘Libiam’ een ode aan Verdi’s “La Traviata”, en verwijst naar het beroemdste duet uit deze opera. Libiam betekent ook letterlijk ‘laten we drinken’. Dit wijnhuis vind je ten zuiden van het Gardameer, dicht bij Desenzano del Garda en Sirmione; een kilometer of drie van het meer in de wijnregio DOC Lugana.
De Libiam is gemaakt van 100% Trebbiano di Lugana. Het is een wat vollere, frisse witte wijn met een mooie fruitigheid. Het terroir van klei dat oorspronkelijk uit het Gardameer kwam (opgegraven jaren terug) in combinatie met het microklimaat van dit kleine DOC Lugana zorgt voor een hele mooie mineraliteit in de wijn. Daarbij herken je ook meteen dat lichte Italiaanse bittertje in de wijn, wat extra elegantie en complexiteit aan de wijn verleent.
Tegenstellingen Rosé: "Lichtroze" vs "Donkerder Roze"
Les Vignerons des Albères – Malicieuse rosé
Cantore di Castelforte – Rosato Salento ‘Masseria Cicimaia’
Hapje suggestie: gegrilde groenten met geroosterd brood
Gemaakt door de charmante wijnboeren van de ‘Albères’: de uitlopers van de Pyreneeën in de Middellandse Zee. In dat bergachtige gebied vind je talloze kleine dorpjes, ieder met hun eigen wijnboer. Les Vignerons des Albères is een samenwerkingsverbond van een aantal kleine wijnboeren, die ieder nog volgens eigen geloof en van eigen druiven hun wijnen maken. Maar die wel samen hun marketing en sales doen.
Zij hebben een aantal jaren geleden heel ondeugend een rosé gemaakt van 100% grijze Grenache-druiven. Een druif die normaal niet in haar eentje gebruikt wordt voor een iwjn. Vandaar ook de naam ‘Malicieuse’ (wat ondeugend betekent in het Nederlands).
Kenmerkend voor deze rosé is haar karakter en kleur, dat doet denken aan de Provence-stijl rosé’s.
Heel mooi licht van kleur (zalmroze), droog, maar gelijk ook heerlijk fruitig.
Hapje suggestie: ravioli gevuld met kaas en salie / andere (gevulde) lichte pasta
Gemaakt door wijnhuis Cantore di Castelforte helemaal in de hak van de laars van Italië, de regio Salento in Puglia. Een wijnhuis dat zich heel erg bewust is van haar ecologische footprint en daarom bijvoorbeeld ook alle energie die nodig is voor de wijnproductie opwekt met eigen zonnepanelen. In Italië een mooie rosé vinden, het is een uitdaging, maar zeker te doen! Castelforte maakt van 100% Negroamaro-druiven een elegante, uitdagende rosé. Negroamaro, letterlijk ‘de zwarte bittere’, is een van de oerdruiven de regio Puglia.
Kenmerkend voor deze rosé is de donkerroze kleur die afkomstig is van de hoge hoeveelheid kleur in de schil. Door de schillen heel kort mee te fermenteren ontstaat de kleur van rosé: hoe donkerder de schil en hoe meer kleurstoffen de schil afgeeft, hoe donkerder de rosé wordt. Naast kleur worden er ook tannines uit de schil meegegeven aan de rosé, waardoor (in tegenstelling tot wat je door de kleur waarschijnlijk verwacht) de wijn niet ‘zoeter/ fruitiger’ wordt, maar juist droog. Deze rosé is dus een droge rosé met een sterk eigen karakter, die goed past bij het eten.
Tegenstellingen Rood: "Soepele Tannines" vs "Tanninerijker"
Marrone – Barbera
Château Laffitte-Teston – Reflet du Terroir
Hapje suggestie: gevulde aubergine uit de oven in kleine stukjes
Gemaakt door familiehuis Marrone, dat nu in handen is van de zussen Denise, Serena en Valentina. Valentina is de dame die verantwoordelijk is voor het maken van de wijnen van Marrone. Je vindt dit wijnhuis in het hart van het Barolo-gebied, in het plaatsje ‘La Morra’, waar zoals je wel zult verwachten veel wordt gewerkt met de Nebbiolo-druif (voor de Barolo-wijnen) en de lokaal geliefde Barbera-druif.
Kenmerkend voor de Barbera-druif is dat deze in tegenstelling tot de Nebbiolo-druif heel zacht en soepel is qua tannines (niet zo sterk dat samentrekkende gevoel aan de binnenkant van je wangen). Daarnaast zorgt de Barbera-druif ook voor een bepaalde fruitigheid aan de wijn, maar nog wel met voldoende aciditeit om haar frisheid te bewaren. Past ook heel mooi bij gerechten met paddenstoelen.
Hapje suggestie: stukje biefstuk van de grill getraceerd
Gemaakt door familiehuis Château Laffitte-Teston, dat gerund wordt door vader Jean-Marc, zijn dochter Ericka en zijn zoon Joris. Dit wijnhuis vind je in het zuidwesten van Frankrijk, voorbij Bordeaux en ongeveer een uurtje van de Pyreneeën (de grens met Spanje). In deze regio staat familiehuis Laffitte erom bekend elk jaar de meeste prijzen in de wacht te slepen voor de wijnen kenmerkend voor de regio. In de wijnregio AOC Madiran wordt vooral gewerkt met de lokale ‘Tannat’-druif. Een druif die, de naam zegt het bijna al, behoorlijk tanninerijk is.
Kenmerkend voor de ‘Reflet du Terroir’ (letterlijk: reflectie van het terroir) is het tanninerijke, stoere van de Tannat-druif (80%) en iets fruit en souplesse van de Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon-druif (elk 10%). Handgeplukt van wijnstokken tussen de 20 en 50 jaar oud. Opvoeding op eikenhouten barriques voor een deel van de wijn, gedurende 12 maanden.
Zeker wel een rode wijn om wat vlees bij te eten, zodat de tannines wat zachter gemaakt worden.