Grapefinds over Wijndivas

Wijndivas: Unieke verhalen van kleine wijnboeren

door Leonie van der Voet (Grapefinds)

Grapefinds Wijndivas Winkel Veghel Noordkade Kim en Chantal

De klok slaat wijn aan de Noordkade te Veghel. Kim, van het duo Wijndivas, heeft de letterlijk laagdrempelige Wijndivas Winkel, huiselijk gemaakt. De kaarsjes op tafel en de kussens in de lounge steken mooi af tegen de industriële look van het pand, dat onderdeel is van de proeffabriek. Het is me meteen duidelijk dat deze plek waar leisure, kunst, cultuur en food samenkomen, een bijzondere aantrekkingskracht heeft! De Wijndivas hebben de mazzel gehad, uitgerekend hier sinds november hun eerste wijnwinkel te openen.


Verhalen vertellen dat is iets wat de Wijndivas dagelijks doen, met een slok uit de fles van de kleine wijnboer uit Frankrijk, Spanje, Italië of Oostenrijk erbij. Een slok die je bijblijft én die iets bijdraagt.

Grapefinds Wijndivas Winkel Noordkade Veghel Wijnbar

Enter your text here...

Wijn tappen uit het vat

Wat blijft je zoal bij van een reis of vakantie? “De lokale bevolking die met een lege fles of jerrycan onder de arm de wijn komt tappen bij de wijnboer.” Kim barst van dergelijke wijnverhalen die ze met wijnpartner Heskia (de wederhelft van het duo Wijndivas) heeft opgedaan. Alle wijnflessen in de winkel en in de webshop komen namelijk van wijnboeren die ze zelf de hand hebben geschud en waarmee ze een goed glas wijn hebben gedronken. Zo blij als een kind ben ik, want hier in de winkel kun je dus je eigen fles wijn tappen uit het vat. Olé!

Grapefinds Wijndivas Winkel Kim en Chantal Wijnbar

Enter your text here...

Struin langs de flessen en waan je in een wijnbibliotheek

Struinend langs de wijnflessen in de winkel is het net alsof je een goed boek aan het uitzoeken bent. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, volg het verhaal en je gevoel. Kim noemt een gedeelte van de winkel dan ook niet voor niets de wijnbibliotheek. Waar kunnen we lid worden?  

Head chef wijnwinkel Chantal schuift bij ons aan met een goed gevuld plankje van buurman Plank, traiteur en bistro. Binnen de proeffabriek wordt er door de ondernemers veel samengewerkt om elkaar te versterken.

Chantal vertelt dat zij als enige overeind is gebleven na een flinke verbouwing. De plek en een aantal vaste klanten zijn haar al bekend. “Dit concept trekt ook jonge wijnliefhebbers aan, waarbij je merkt dat de interesse steeds vaker uitgaat naar duurzaam gemaakte wijnen. Waar ik overigens veel energie van krijg is wijn- en spijs combinaties maken.” Kom maar door met je recepten dus!

Grapefinds Wijndivas Winkel Noordkade Veghel borrelplank Traiteur Plank Wijnbar

Enter your text here...

De klik met de wijnboer

Als we aan de lange robuuste proeftafel plaatsnemen, proeven we de Ruhlman Riesling uit de Elzas en een enorm fijne Priorat. Die je als je de Catalanen mag geloven, gewoon lekker nu mag drinken. En gelijk hebben ze, de dochters van Pere en Conxita! Nieuwsgierig geworden? Vraag naar ‘Dara’, wat nu betekent in het Catalaans.

Kim heeft zeker iets speciaals met dit wijnhuis; zelf komt ze namelijk ook uit een gezin van vier dochters. Deze wijn wordt pas losgelaten uit de kelders als deze er écht klaar voor is. Tijd is relatief en de natuur heeft de overhand. Geen filtratie en geen klaring, wel hele fijne pure smaken.

Keurmerken en labels vertellen je niet het volledige verhaal. De dames kijken naar de gehele visie of filosofie van de wijnboer, want alle opgenomen wijnen in het assortiment dragen bij aan een duurzame toekomst. Denk ook eens aan organisaties als Terra Vitis en Haute Valeur Environnementale (Frankrijk) als je een wijn uitzoekt of laat je inspireren.

Grapefinds Wijndivas Winkel Noordkade Veghel wijnbar tapwijn

Enter your text here...

Naast wijnwinkel binnenkort ook wijnbar

De eerste fysieke uiting van de Wijndivas is een feit. Binnenkort zullen de hogere tafeltjes voor twee bezet zijn met stelletjes of mensen die hunkeren naar goede wijn. De ruimte is zeer geschikt om wijnen per glas te schenken en te laten proeven. Als het even kan met zo’n lekker plankje van de buurman natuurlijk.

Prefereer je de robuuste ‘leestafel’ ernaast als manlief ondertussen verderop de boodschappen doet of ga je gewoon even lekker met vrienden relaxen op de loungebank? Het ligt allemaal binnen de mogelijkheden! Eén ding is me heel erg duidelijk geworden. Deze vrouwen hebben een visie. Veel lef, veel verhalen. Iedereen kan in deze Wijndivas Winkel slagen, zelfs wijnsnobs.

Over Leonie van der Voet - Cork & Clever

Grapefinds Cork & Clever Leonie van der Voet Wijndivas Winkel Noordkade Veghel

Brabantse stewardess die energie krijgt van de gunfactor in het leven, haar zoontje Boris van 1 jaar, de verbinding met mensen, yoga en jawel, van vino! En dan vooral van wijnen die iets moois toevoegen aan je smaakpalet én aan de vruchtbaarheid van onze planeet.


terug naar Prikbord