Hoe maak je de perfect gegrilde biefstuk?

Schrijf je HIER in als abonnee van de Wijndivas Updates & ontvang speciale aanbiedingen, leuke nieuwtjes en alles over events, nieuwe wijnen en nieuwe wijnhuizen!

Kom je vaker in Spanje? Dan heb je bij de woorden ‘biefstuk van de grill’ al snel de associatie met die mooie houtskool grill, die prominent in het restaurant aanwezig is. Want wat is een mooiere combinatie dan een goed gegrilde biefstuk met een karaktervolle, Spaanse rode wijn?

Omdat we die ervaring ook met jullie willen delen, hebben we gezocht naar de beste tips voor het grillen van de perfecte biefstuk.

steak rauw perfecte biefstuk

Stap 1: Breng de biefstukken op kamertemperatuur

Haal de biefstukken ongeveer een half uur voordat je ze gaat grillen uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

Stap 2: (ga je niet buiten grillen? ga dan door naar stap 3Maak het rooster schoon

Mocht je dit niet na elke BBQ-sessie doen, dan is het wel verstandig om voor het grillen het rooster van de BBQ schoon te maken. Tip die wij meekregen is om met een borstel en wat keukenrol met plantaardige olie (met neutrale smaak) de rooster schoon te maken. Voordeel: hoe schoner het rooster, hoe makkelijker de biefstuk van het rooster komt.

biefstuk op bbq grill

Stap 3: (Winter) Verhit de grillpan – (Zomer) Steek de BBQ aan

Om die perfect grill-streepjes te krijgen heb je een warme pan/ BBQ nodig. Wat is warm? Als je je hand ongeveer een centimeter boven de pan/ het rooster kunt houden voordat het te heet aanvoelt, dan heeft je pan/ BBQ de juiste temperatuur. Zorg er wel voor dat je na het schroeien op hoger vuur ook een koeler gedeelte op het fornuis/ de grill hebt om de biefstuk naar te verplaatsen.

Stap 4: Controleer de gaarheid

Het klinkt misschien wat gek, maar chefs en de koks die hun weg weten in een keuken weten hoe vlees aanvoelt als het rauw is en als het gaar is. De enige manier om dit te leren is om je eten aan te raken. ‘Rauw’ vlees is wat “squishy”, ​‘rare’ vlees is vrij zacht, ‘medium-rare’ vlees weerstaat je porren een beetje en ‘medium’ vlees veert terug.

gegrilde steak

Stap 5: Laat het vlees altijd rusten

Dit is misschien wel de belangrijkste stap die de meeste mensen niet doen. Laat de biefstukken 5 tot 10 minuten rusten voordat je ze serveert of aansnijdt. Hierdoor krijgen de sappen de kans om zich opnieuw te verspreiden in de biefstuk, en het vlees sappiger en smakelijker wordt.

Stap 6: Hoe maak je het plaatje compleet?

De perfect gegrilde biefstuk is heerlijk met alleen zout en peper. En daar hoort natuurlijk een lekkere rode wijn bij.. Onze tip: Campiña – Señorio de Valdefinjas. Een jonge Spaanse rode wijn bomvol karakter. Veel fruit, Spaanse zon en naar onze mening dé wijn voor bij een goed gegrilde biefstuk! Waarom? Nou, kijk alleen al naar de naam van de regio: ‘toro’ betekent ‘stier’. Dat vraagt je toch om zo’n wijn & spijs-combinatie….

‘Señorio de Valdefinjas’ is gemaakt door stoere vrouwelijke oenoloog Rosa. En dat doet zij in de kleine, enorm opkomende wijnregio Toro. Wijnhuis Campiña kom je tegen als je via Rioja, Ribeira del Duero (de bekende namen) zo de Duero volgt naar het noorden van Portugal.

Bestel hier jouw ‘Campiña – Señorio de Valdefinjas’

fles toro campiña señorio de valdefinjas

[blok bg=”zwart”]

Aanbiedingen, wijnreisverhalen, activiteiten niet missen?

Ontvang dan onze Wijndivas Updates Leuk, ik schrijf me in

[/blok]

[blok class=”wkh”]