Hoe open je bubbels in 3 simpele stappen?

Er wordt vaak enorm spannend gedaan over het openen van een fles bubbels. Zoek voor de grap eens op YouTube naar ‘How to’-filmpjes en de ene na de andere keurig geklede wijnliefhebber vertelt je ‘hoe het moet’. Aan de ene kant is dat ook wel goed, aangezien een ongecontroleerde kurk zeker verkeerd terecht kan komen. Aan de andere kant’… valt het allemaal best wel mee. Tenminste… als je weet wat je doet.

Moet je een fles bubbels sabreren? Nee.
Laat je de kurk van de fles schieten? Nee. Of oké, je kunt het doen. Accepteer dan wel dat je ook met die feestelijke knal ook meteen een deel van je feestelijke mousserende wijn over je schoenen, het tafelkleed en/of de grond schenkt. Het is namelijk niet zo dat de kurk vliegt en de bubbels keurig in de fles blijven…

Hoe maak je een fles Champagne/Prosecco/Cava/ andere mousserende wijn open:

Stap 1. Haal de folie van de fles. Vaak zit er een klein ‘lipje’ waarmee je de bovenkant van de Capsule los kunt halen. Voor de ‘neat freak’ of als je het lipje niet kunt vinden: je kunt ook met een kelnersmes de bovenkant eraf snijden.

Stap 2. Draai het ‘muselet’ (= het ijzeren ‘traliewerkje’ rondom de kurk) los door het ijzerdraadje tegen de klok in los te draaien. Of je het muselet laat zitten of het er helemaal af haalt maakt niet uit. Het gaat er wel om dat je even oplet. Mocht de kurk onder heel veel druk staan, dan wil je niet dat de kurk de kans krijgt om ongecontroleerd uit de fles te knallen. Tip: houd je duim op de bovenkant van de kurk.

Stap 3. Dit is de stap waar de meesten tegenop zullen zien.
– Houd de fles in een hoek van 45 graden
– Houd de kurk goed vast met je dominante hand en draai met je andere hand voorzichtig de fles ter hoogte van de flesbodem
– De druk van de bubbels in de fles helpt je om heel voorzichtig de kurk eruit te halen
– Met elk beetje draaien komt de kurk er een stukje verder uit waarbij je zult merken dat de druk achter de kurk steeds groter voelt
– Je doel is om de kurk stevig vast te blijven houden totdat hij met een laatste ‘zuchtje’ uit de fles komt

Onthoud: oefening baart kunst! 
Gaat het de eerste keer wat enthousiast, dan gaat de tweede keer waarschijnlijk alweer stukken beter. Denk even terug aan de eerste keer dat je een fles wijn ontkurkte: ging toen alles meteen foutloos?

Wil je even lachen (en stiekem toch ook het stappenplan ‘live’ zien)?
Klik dan op onderstaande video: hierin legt Kim (begin 2017) met veel enthousiasme, en een lang verhaal, uit hoe je een fles mousserende wijn open maakt.