Hoe sla je geen flater?
Deze blog is niet bedoeld als uitleg van ‘wat zijn de officiële regels voor het bezoeken van een wijnhuis’. Het zijn lessen die ik (Kim) in de afgelopen 4 jaar heb geleerd. En natuurlijk horen daar ook een aantal leuke ervaringen bij om te delen…
Lessen:
1. Laagdrempelig ontdekken. De wijnproducent gaat je niet testen op kennis tijdens het proeven. Het proeven gaat om ontdekken wat je lekker vindt.
Spanje – Mijn ervaring met Les 1 ‘Laagdrempelig ontdekken’
Tijdens een bezoek aan Bodega Campiña zorgde Rosa, hun enthousiaste vinoloog, voor een prachtig voorbeeld van les 1. Het gaat écht om het laagdrempelig ontdekken. Zo begon elke ‘kennismaking’ met een nieuwe wijn met een korte uitleg wat je ongeveer aan geur en smaak van de wijn kunt verwachten. Hoe de wijn precies is gemaakt: hoe lang heeft ze gerijpt op stalen vaten en/of heeft ze houtrijping gehad? En tijdens het proeven ging het gesprek (in het Spaans) daarna redelijk snel over in: bij welk moment past deze wijn? En wat zijn haar wijn & spijs tips…
Proeven is namelijk geen overhoring. Een wijnproducent verwacht niet dat je hem of haar gaat vertellen hoe hun wijn nu in elkaar steekt. Ze kennen die wijnen immers door en door. Waar het hen om gaat is jou kennis te laten maken met hun wijnen, zodat jij kunt ontdekken of dit een wijn is die je ook graag thuis zou hebben. Dus ga vooral lekker proeven, en neem mee naar huis wat je lekker vindt!
2. Koop je favoriet. Na het proeven is het wel zo netjes (en logisch) om te kopen wat je lekker vindt. Dat is het doel van het proeven…
3. Proeven. Proef altijd toch wel twee slokjes wijn. Dan heb je de wijn echt kunnen proeven.
4. Slikken of spugen. Je hoeft niet het hele glas op te drinken, dat mag wel… Er staat namelijk altijd wel een spuugbakje (=spittoon) op de tafel.
5. Rondleiding. Wil je een rondleiding, vraag dan naar de mogelijkheden. Proeven is altijd een optie, een rondleiding wordt niet standaard aangeboden;)
6. Schoeisel. Hakken in de wijngaard zijn niet handig…
Frankrijk – Mijn ervaring met Les 6 ‘Hakken in de Wijngaard’
Het staat me nog zo goed voor de geest dat we bijna 2 jaar geleden op bezoek gingen bij Les Vignerons des Albères. We werden toen door Marc Rolland, met zijn Nissan pick-up truck, de wijngaard mee in genomen. En waar onze hakken prima waren op de stenen ondergrond bij het wijnhuis, waren ze ‘iets’ minder geschikt om mee over de losse ondergrond van de wijngaard te struinen.
7. Openingstijden. Wil je een bezoek brengen aan een wijnhuis, kijk dan of je moet reserveren of dat het huis gewoon open is.
8. Lunchtijden. Houd er rekening mee dat vaak in Frankrijk, Spanje en Italië de lunchtijden laat en lang zijn
9. Vragen. Er zijn geen domme vragen. Dit zijn mensen met passie voor hun vak, die graag hun kennis delen. Grijp dus je kans!
10. Bijzondere wijnen. Niets is erger dan onbewust een hele bijzondere wijn weggieten, terwijl de wijnproducent vol ongeloof toekijkt….
Italië – Mijn ervaring met Les 10 ‘Bijzondere wijnen’
Ja, heel eerlijk gezegd was dit een ‘schaam-moment’ voor mij tijdens een bezoek aan Vinitaly. We stonden bij Süd Tirol/ Alto Adige, bij wijnhuis Ritterhof en hun buurman. Oorspronkelijk waren we op de wijnen van de buurman afgekomen, maar Heskia raakte gezellig met Ritterhof aan de praat en voor ik het wist waren we de wijnen van twee wijnhuizen door elkaar aan het proeven. Op een bepaald moment kregen we een wel heel bijzondere (dure) dessertwijn ingeschonken van Ritterhof. Opgegaan in mijn proef-notities als ik was, had ik niet door dat dit écht een ‘wijn om te koesteren’ was…
Ik kan me nog steeds de schok in Heskia’s ogen en de gepijnigde uitdrukking op het gezicht van de wijnproducent herinneren toen ik na 2 proefslokken de resterende wijn weggoot in het emmertje… met de reactie “oh, ik vind dessertwijn echt nog te lastig”… Dit was het moment waarop les 10 me goed van pas was gekomen…
Wil je ook wat ‘wijn om te koesteren’ in huis halen? Kijk dan eens naar deze selectie