‘Kurk in de wijn’

[blok66]

Een paar dagen terug zat ik lekker thuis aan de versgebakken pizza, met goed gezelschap en een heerlijke fles rode wijn. Het vuur in de open haard knisperde op de achtergrond en de sfeer was heerlijk ontspannen. Je kunt je voorstellen: fles nummer 1 was zo verdwenen en fles nummer 2 werd snel geopend.

Bij het ruiken aan het nieuw volgeschonken glas werd me helaas al meteen duidelijk: fles nummer 2 had kurk. Toen ik dit hardop zei kreeg ik de reactie: “Nee, dat kan toch niet? Deze fles wijn is gewoon wat minder lekker dan de vorige. Hij proeft en ruikt gewoon mat minder goed.”

En dat idee helpen wij graag de wereld uit. Wijn is en blijft een natuurproduct. Op het moment dat de wijn ruikt naar zaken als een vochtige kelder, natte hond of nat karton (ja, er zijn vele manieren om deze nare geur te omschrijven) dan heeft de wijn een foutje. Dan ligt het dus zeker niet aan jouw smaak of dat je een ‘mindere’ wijn hebt gekozen. De fout zit in wijn.

Gelukkig is de kans op het hebben van een wijn met ‘kurk’ klein (ongeveer 3 procent van alle flessen). Stomme pech dus als je net één van die flessen treft. We kunnen ons voorstellen dat het een heftige conclusie is om te trekken. Ik kreeg die avond namelijk ook te horen: “maar dan moeten we de hele fles weggooien. Dat is toch zonde. Kunnen we niet iets doen?”

Het antwoord hierop is helaas een volmondig “Nee”. Dus ga alsjeblieft geen mislukte wijn drinken. Dat verpest alleen je ervaring en de kans om met open vizier een nieuwe wijn te leren kennen. Wij hebben die avond dus fles nummer 3 open getrokken. En heerlijk dat die was!

Praktische tip: ruik bij het openen van een fles even aan de kurk. Ben je na het ruiken nog niet helemaal zeker: schenk een beetje wijn in een glas, laat de wijn even in het glas draaien en ruik er daarna aan. Als het nare luchtje daarna nog steeds aan de wijn hangt, dan is de wijn gewoon niet goed.

Wat doe je als jouw wijn van www.wijndivas.com kurk blijkt te hebben? Heel vervelend! Neem meteen even contact met ons op via info@wijndivas.com zodat we je verder kunnen helpen.

– Kim

[/blok66]

[blok33]

life-is-too-short-to-drink-bad-wine

[/blok33]