Wie ‘A’ zegt moet ook ‘T’ zeggen…

~ Kim

Aperitief, Aperitivo, en Tapas… Bij het horen van die woorden denk je toch meteen aan Frankrijk, Italië en Spanje? Oké, wellicht past de laatste niet helemaal in dit rijtje, maar als ik terug denk aan de laatste wijnreis naar Spanje dan begon onze avond wel op die manier…

Aperitief

Sinds de wijnreizen met Wijndivas heb ik waardering gekregen voor deze gewoonte in Frankrijk. Het meest bekende aperitief is natuurlijk de Pastis. Vaak is deze afkomstig van het merk Pernod-Ricard en wordt geserveerd in een longdrink glas waar je dan naar behoefte wat water en ijs aan toevoegt. Dit verfrissende anijsdrankje bereid je smaakpapillen perfect voor op het Franse diner. Wat ik me nog goed kan herinneren is de wijnreis die we op tweede Kerstdag maakten die eindigde in het dorpje Le Grau du Roi, vlakbij Montpellier. Daar waren we speciaal gestopt zodat we konden genieten van een vers zeebanket als kerstdiner. Alleen hadden we zoveel geluk gehad onderweg, dat we veel te vroeg in Le Grau du Roi aankwamen….

Tja, toen ‘moesten’ we wel heerlijk met een Pastis buiten op het verwarmde terras van de laatste winter-zonnestralen genieten. Dat mooie winterzonnetje was er niet voor niets!

Le-Grau-du-Roi Pastis Frankrijk pre-dinner Le-Grau-du-Roi Pastis Frankrijk pre-dinner Pastis

Aperitivo

Wil je uitgebreid lezen over Aperitivo, klik dan hier. Ik hoop dat inmiddels iedereen van dit geweldige Italiaanse gebruik op de hoogte is. Want dit is de perfecte overbrugging tussen zonnen, shoppen & de toerist uithangen en je diner. Lekker aan de Prosecco, Spritz Aperol of Spritz Campari, en dan genieten van wat simpele kleine hapjes als olijven en chips, die erbij geserveerd worden. Of juist, als de gelegenheid ernaar is, gebruik maken van de uitgestalde hapjes waaruit je mag kiezen. Bij de simpele hapjes moet ik denken aan een kleine terrasje midden in La Morra, waar we met uitzicht op de Barolo-wijngaarden van de Aperitivo genoten. Simpel, maar enorm indrukwekkend…

Maar de beste, meest uitgebreide Aperitivo tot nu toe was denk ik nog wel bij een zaakje aan het Piazza Erbe in Verona. Op loopafstand van de grootste winkelstraat én het befaamde balkon van Giulietta…

Aperitivo Aperol Spritz Italië aperitief

Tapas

Eigenlijk past deze niet helemaal in het “A” rijtje, maar het fenomeen van een lekker hapje bij een glas wijn is de Spanjaarden niet onbekend. Dat blijft het mooie aan deze mediterraanse landen: bourgondisch genieten staat voorop. Dus bij een gezellig avondje en goed gesprek hoort als starter een goed glas wijn en een kleine tapa. En de wijn kan een heerlijk frisse cava zijn of juist een lekker gekoelde ‘stille’ wijn, met een beetje brood, goede olijfolie en wat Manchego kaas of Pata Negra. De herinnering die nu in me opkomt is van zeker twee jaar geleden, toen ik voor het eerst in Benidorm was. Ja, Benidorm of all places, maar wat een gave stad is dat! Natuurlijk is het even wat moeite doen om het toeristische gedeelte te omzeilen, maar dan is er zoveel leuks in Benidorm om te ontdekken!

Zo vonden wij hét straatje waar alle locals naartoe gaan om te genieten van tapas en diner. En daar hadden ze een geweldig pre-dinner aanbod: een glas cava met oesters! Fantastisch decadent, maar ach, gelukkig zijn het Spaanse prijzen;)

Tapas straatje Benidorm

Nederland

Wat ik wel kan waarderen is dat we in Nederland ook wel ons best doen om los te komen van alleen een glas wijn of biertje te drinken voor het diner. Zo is de Spritz Aperol succesvol overgewaaid en hebben sommige horecazaken in Nederland ook de gewoonte opgepikt om wat simpele bites te serveren bij je eerste glas wijn. Maar toch blijft dat laatste nog een redelijke uitzondering in Nederland…

Zit je deze zomer lekker buiten in de tuin of op het balkon en wil je ook wat “pre-dinner drankjes en bites” doen? Maak het jezelf dan niet te moeilijk: ga voor Pinzimonio en wat lekker brood met olijfolie! Pinzimonio zijn in reepjes gesneden groenten die je als rauw fingerfood kunt eten, met een dipje van balsamico-azijn en olijfolie.

Pinzimonio

Ps: mocht je deze zomervakantie naar één van de top 3 vakantielanden gaan en je zoekt nog leuke tips: stuur ons dan zeker een berichtje! En kom jij nog leuke gewoontes tegen tijdens je vakantie: laat het ons dan zeker even weten.