Reis mee.. door Frankrijk naar de Gascogne

We zijn in de Gascogne aangekomen. Overal zien we bordjes met wijnhuizen die we kunnen bezoeken. Welke te kiezen? Gelukkig zijn wij hier al eerder geweest en hebben het voorwerk al gedaan. Daar heb je Wijndivas voor 😉
We gaan een wijnfestival bezoeken, ontdekken waar de lekkerste knoflook van Frankrijk vandaan komt én natuurlijk brengen we een bezoek aan het fantastische wijnhuis: Château Laffitte-Teston.

Voor een overzicht van alle wijnen van Château Laffitte-Teston: klik op onderstaande link
Naar alle wijnen van Château Laffitte-Teston

Goed begin van een geweldige reis

Laten we gelijk goed starten: een bezoek aan het Festival du Madiran (ook bekend als ‘la fête du vin de Madiran’) in het plaatsje Madiran. Voor zo’n €5 kopen we een leeg glas waarmee we bij alle kraampjes wijn mogen gaan proeven! De wijnboeren van de regio Madiran en Pacherenc-du-Vic-Bilh lijken echt allen aanwezig, zo gezellig veel kraampjes staan er.

Ideale praktische oplossing voor de dozen wijn die je natuurlijk koopt: de lokale scouting is opgetrommeld om op een steekwagentje jouw dozen wijn veilig naar je auto te brengen.

Vers uit de Gers

Zodra we het wijnfestival verlaten lopen we over een marktje met lokale, verse streekproducten. Enthousiast wordt ons toegeroepen dat we hier hun prachtige knoflookstrengen moeten kopen voor thuis. Niet alleen omdat we een ambachtelijk kunstwerkje in huis halen, maar ook omdat dit de lekkerste knoflook is die je ooit geproefd hebt. Wist je dat uit Gers de lekkerste Franse knoflook komt? En dat je die gewoon bij de (knoflook)boer kunt kopen?

 

 

Bezoek aan Château Laffitte-Teston

We hebben Joris, Ericka en wijnmaak-vader Jean Marc al gezien op het wijnfestival, maar natuurlijk gaan we op bezoek bij ze thuis. Stel je voor, je huis is een Frans kasteel met allemaal wijngaarden eromheen… We kunnen ervoor kiezen een mountainbike-tocht door de wijngaarden van Laffitte-Teston te maken en daarna de kelders te bezoeken en de wijnen te proeven… of zullen daar gewoon maar direct mee starten?

Wijnen van Château Laffitte-Teston

Château Laffitte-Teston staat in de regio bekend als hét huis dat elk jaar weer prijzen in de wacht weet te slepen voor haar wijnen. Ze maken fenomenale Madiran-wijnen van de autochtone, tannine-rijke, Tannat-druif (klik hier bij interesse). Waarbij ze ertoe in staat zijn om zelfs van 100% Tannat druiven een toegankelijke wijn te maken. Dan heb je echt wel de kunst van het wijn maken in de vingers!

Madiran & Pacherenc-du-Vic-Bilh

Naast hun karaktervolle Madiran-wijnen maken ze onweerstaanbare witte wijnen binnen de Pacherenc-du-Vic-Bilh classificatie. Zo maken ze een uitmuntende dessertwijn, de ‘Rêve d’Automne’. Geloof ons, die wil je echt eens proberen: natuurlijk zoet (het is en blijft een dessertwijn) maar met een heerlijk frisje waardoor ze een prachtige balans in de wijn bewaren.

Daarnaast maken ze ook een fantastische droge wijn…. van dezelfde druiven! Deze blend wordt een aantal maanden op eikenhouten vaten gerijpt, waarna een spectaculaire wijn ontstaat die zowel bij kreeft past als bij rood vlees: de Ericka. Naar Franse traditie vernoemd naar dochter Ericka. Gezien de ‘WOW’-factor van de Ericka houden wij onze vingers gekruist dat Jean Marc ook voor Joris nog wat bijzonders gaat creëren…

Leuk weetje: Château Laffitte-Teston begrijpt dat niet iedereen direct aan de Madiran of Pacherenc-du-Vic-Bilh wijnen zal zitten. Dat het soms nodig is om eerst voorzichtig met de druiven van deze regio’s kennis te maken. Daarom hebben ze de ‘Domaine Teston’-reeks in het leven geroepen. Deze wijnen – de Blanche, Rosé en Rouge – zijn ieder gemaakt van een bekende druif (bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc of de Merlot) in combinatie met een ‘onbekende, autochtone druif’ (bijvoorbeeld de Gros Manseng of de Tannat).

Bourgondisch Genieten in Auch

Mmmmm, de Franse keuken… Wat een feestje blijft dat! En dan kunnen ze ook nog eens grandioze desserts maken 😉

De historische hoofdstad van de Gascogne, Auch, is de geboorteplaats van d’Artagnan. Het ligt zo’n 40 meter boven de rivier de Gers, met oude smalle straatjes en de vijftiende eeuwse kathedraal Sainte Marie. Zodra we daar in de buurt zijn moeten we even goed op letten: we willen een tafeltje bemachtigen bij het drukbezochte, culinaire café Le Daroles. Dat wordt genieten!
PS vooral het kaasplankje is ‘to die for’…

Sta jij nog niet ingeschreven voor de ‘Reis mee.. deze zomer’-serie & gratis Wijndivas Updates? Klik dan op de link en blijf op de hoogte van ‘dé Wijnreis van deze Zomer’, leuke nieuwtjes, tips en wijnadviezen.