Reis mee.. door Italië naar het Gardameer

Yes, we gaan weer terug naar Italië! Naar de omgeving van één van de mooiste meren, als je het Kim (en waarschijnlijk heel veel andere Italië-liefhebbers) vraagt. Het Gardameer. Aan de zuidkant van dit meer bezoeken we het prachtige Desenzano del Garda. Daarnaast brengen we een bezoekje aan het pittoreske Vallegio sul Mincio en gaan we langs bij een van de leukste wijnhuizen die we vorig jaar aan ‘de Wijndivas familie’ toegevoegd hebben. We gaan naar wijnhuis Villa Medici!

Laat Google Maps en de kaarten maar thuis, wij komen hier regelmatig dus het voorwerk is allemaal al gedaan 😉

Voor een overzicht van alle wijnen van Villa Medici: stuur ons een berichtje door hier te klikken

Flaneren over de boulevard in Desenzano del Garda

Gelukkig lang niet zo toeristisch als Peschiera del Garda en misschien wel mooier: Desenzano del Garda. We gaan hier een lekkere wandeling over de boulevard maken waarbij we diverse Insta-waardige foto’s kunnen schieten. Met een schuin oog houden we ook de terrasjes in de gaten: want als daar een tafeltje vrij komt gaan we heerlijk aan de ‘Spritz Aperol’!

Reis mee.. door Italië naar het Gardameer Reis mee.. door Italië naar het Gardameer Reis mee.. door Italië naar het Gardameer Reis mee.. door Italië naar het Gardameer

Festival Tortellini i Dintorni in Vallegio sul Mincio

Wat een fantastische verrassing is het festival Tortellini i Dintorni! Van 6 tot en met 9 september staat heel Vallegio sul Mincio vol met kraampjes waar we de lokale specialiteit uit kunnen proberen: tortellini. Met alle denkbare vullingen. Natuurlijk doe je als de Italianen en combineer je het proeven van die tortellini met het proeven van de lokale wijn. Glas inclusief handig draagtasje: afgevinkt (het is je bewijs van deelname).

Reis mee.. door Italië naar het Gardameer Reis mee.. door Italië naar het Gardameer

Keuzes, keuzes, keuzes

Bij welke zaak zullen we heerlijk uitgebreid gaan lunchen? We kunnen neerstrijken bij dé lokale tip ‘Pastificio Remelli’. Wie je het ook vraagt: hier eet je zonder twijfel de lekkerste tortellini (1e foto). Mocht het daar helemaal vol zitten, dan is een leuk alternatief ‘Lepre’. Te vinden in één van de kleine straatjes van Valleggio sul Mincio én onderdeel van de ‘Tortellini i Dintorni’-route…

Reis mee.. door Italië naar het Gardameer  Reis mee.. door Italië naar het Gardameer

Ossario di Custoza

Wanneer we van Vallegio sul Mincio naar Sommacampagna rijden voor het bezoek aan wijnhuis Villa Medici, maken we even een korte stop in Custoza. We stoppen op het hoogste punt van Custoza. Niet alleen om het indrukwekkende ‘Ossario di Custoza’ (het oorlogsmonument van Custoza) te bewonderen, maar ook om te genieten van het adembenemend mooie uitzicht over de wijngaarden van Villa Medici.

Reis mee.. door Italië naar het Gardameer Reis mee.. door Italië naar het Gardameer

Centrum Custoza

Wanneer we dan een klein stukje naar beneden rijden komen we langs de oude familievilla van de familie de’ Medici. Inmiddels niet meer actief in gebruik, maar nog altijd het trotse eigendom van wijnhuis Villa Medici. Vingers gekruist dat Paola en Luigi besluiten om hier in de toekomst een mooie Agriturismo van te maken…

Reis mee.. door Italië naar het Gardameer Reis mee.. door Italië naar het Gardameer

Tijd voor het bezoek aan Villa Medici

Bereid je voor op een warm welkom! Wij zijn er inmiddels wel aan gewend, maar het blijft ontwapenend om te zien hoe Paola ervoor kan zorgen dat het voelt ‘alsof je haar al jaren kent’.

Reis mee.. door Italië naar het Gardameer Reis mee.. door Italië naar het Gardameer Reis mee.. door Italië naar het Gardameer Reis mee.. door Italië naar het Gardameer

Modern & traditie, volledig in balans

Prachtig om te zien hoe Luigi en Paola ervoor zorgen dat de traditie van het wijn maken in balans blijft met de ontwikkelingen in technologie. Zo laten ze vol trots de productie-ruimte zien en de nieuwe aanbouw. Maar je merkt dat de oude wijnkelder met de geliefde houten vaten duidelijk een warm plekje in haar hart heeft.

Reis mee.. door Italië naar het Gardameer Reis mee.. door Italië naar het Gardameer

Rondleiding door de wijngaard

Met een beetje geluk is dochter Sylvia ook aanwezig tijdens ons bezoek. Zij vertelt namelijk graag en vol enthousiasme over hun wijngaarden en alle werkzaamheden die daar worden verricht. Daarnaast is ze ook een perfecte bron voor interessante weetjes: want wist je dat in een bepaalde tijd van het jaar je enorm mooi vuurvliegjes kunt spotten boven de Villa Medici wijngaard?

 

Reis mee.. door Italië naar het Gardameer Reis mee.. door Italië naar het Gardameer Reis mee.. door Italië naar het Gardameer

Tijd om te proeven!

Wijnen proeven in Italië is meer dan alleen ontdekken wat er in je glas zit. Er hoort gezelligheid bij, lekkere hapjes, ‘en oh, deze lokale kaas móeten jullie echt even proberen’. Je zult nog wel merken: het voelt eerder alsof je op bezoek bent bij goede vrienden, dan dat je voor het eerst bij een vreemde binnen stapt. Heerlijk!

Reis mee.. door Italië naar het Gardameer

De wijnen van Villa Medici

Familiehuis Villa Medici maakt al generaties lang prachtige Custoza wijnen. Dat ze dit redelijk in de vingers hebben laten ze wel zien met hun brede scala aan wijnen. Zo heb je de geweldige ‘instap-Custoza’ (waar in Nederland diverse culinaire restaurants mee weg lopen), maar maken ze bijvoorbeeld ook een fantastische sulfiet-vrije Custoza (écht, je weet niet wat je proeft! heel bijzonder).

Los van hun Custoza wijnen maken ze ook een fantastische Pinot Grigio: fris en kraakhelder.

Daarnaast wil je zeker hun Bardolino-wijnen ontdekken. Hiervoor worden dezelfde druiven gebruikt als in het Valpolicella-gebied. Je weet wel, het gebied van de Ripasso en Amarone. Voordeel van de corvina, corvinone, rondinella en molinara- druiven is dat ze voor een mooie fruitige wijn kunnen zorgen. Maar ook voor stevigere wijnen met karakter. De Bardolino, Bardolino Superiore én Solaro zijn een verkenningsproeverij waard. Drie rode wijnen met totaal verschillende karakters, maar elke wijn met dezelfde elegante signatuur van Villa Medici.

Kim’s favoriet? De Bardolino Chiaretto Rosé: “Misschien wel één van de fijnste rosé wijnen uit de omgeving van het Gardameer”.

Helaas zijn we nog niet zo ver dat alle wijnen al in de webshop staan. Maar ben je nieuwsgierig?
Stuur dan een berichtje of e-mail naar info@wijndivas.com

Sta jij nog niet ingeschreven voor de ‘Reis mee.. deze zomer’-serie & gratis Wijndivas Updates? Klik dan op de link en blijf op de hoogte van ‘dé Wijnreis van deze Zomer’, leuke nieuwtjes, tips en wijnadviezen.