Reis mee.. door Spanje naar Cambrils

Tijdens onze laatste reis deze zomer gaan we de stad Cambrils en haar omgeving ontdekken. Heerlijk genieten van de Middellandse Zee en ook lekker de bergen in. Naar de wijnregio Montsant.
Cambrils is eigenlijk een droom bestemming: twee totaal verschillende natuurlijke elementen, plus heerlijk eten, goede wijnen en vriendelijke mensen!

Welk wijnhuis bezoeken we in de regio Montsant? Celler Comunica natuurlijk! Met die heerlijk ‘out-of-the-box’-denkende wijnconsultants/ wijnboeren: Pep & Patri.

Voor een overzicht van alle wijnen van Comunica: klik hier

Met je voeten door de branding…

We kunnen door het centrum van Cambrils gaan slenteren… of we gaan lekker naar zee, claimen een tafeltje op het strand en gaan lekker van het zonnetje & een glas cava genieten… Jij mag kiezen!

Lunch op het strand

Voor de lunch strijken we lekker neer, in de schaduw, bij Restaurant Xiringuito Neptuno. We moeten wel even geduld hebben, want dit restaurant is ook erg populair onder de locals. Simpele, maar fantastische keuken!

 

 

Op bezoek bij Celler Comunica

Graniet, graniet, graniet, en heel veel groen! Het wijnhuis Celler Comunica ligt verborgen achter de wijngaarden en biedt een oase aan rust. Sterker nog, op hete dagen is dit bijna letterlijk een oase dankzij het natuurlijke basin (gevuld met regenwater) bij het wijnhuis.

Rondleiding door de wijngaard

Een bezoek aan Comunica is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan hun prachtig gelegen wijngaarden. Niet in het vlakkere gedeelte van Montsant, maar op dat prachtige gedeelte dat grenst aan de rotsachtige bergen van Priorat. Levert adembenemende foto’s op, nietwaar?

 

#GraniteLovers

Tijdens het bezoek zullen Pep en Patri je alles vertellen over waarom Montsant zo’n unieke, verrassende wijnregio is. Vooral hun liefde voor de bijzondere ondergrond van graniet zal duidelijk naar voren komen. Een type bodem dat volgens de bevriende wijnboeren vraagt om een pure, zo natuurlijk mogelijke wijn. Geen houtrijping of ‘maskers’, zoals de heren het noemen, voor hun wijnen. Op die manier proef je DO Montsant wijnen in haar puurste vorm. Wat de mooiste reflectie geeft van het terroir.

Van hobby-project naar wijnhuis

Pep en Patri, beide met jarenlange ervaring als wijnconsultant, begonnen Celler Comunica met een geloof dat de regio Montsant perfect is voor pure, natuurlijke wijnen. Het wijnhuis startte als ‘project Celler Comunica’. Iets dat je nog steeds wel wat terug kunt zien in de wijze waarop ze hun wijnen maken. In grote plastic bakken, waar de druiven fermenteren voordat ze overgeheveld worden naar de professionele, rvs tanks.

 

De wijnen van Comunica

Bij een bezoek aan Comunica hoort natuurlijk een proeverij van hun verschillende wijnen. Je weet waarschijnlijk wel dat in dit deel van Spanje veel rode wijn wordt geproduceerd. Net als in Priorat is het percentage aan witte wijnen significant kleiner dan het percentage rode wijnen.

Toch hebben de heren van Comunica ook een bijzonder fraaie witte wijn in hun assortiment. Met het idee: we konden de verleiding niet weerstaan om ook te ontdekken wat een witte wijn zou ‘doen’ met de mineralige, granieten ondergrond. Dan hebben we het natuurlijk over die heerlijk frisse ‘La Pua‘. Gemaakt van witte Grenache… en wat rode Grenache! Ze wordt alleen wel in beperkte oplage gemaakt (3.000 flessen per jaar), dus onthoudt: op=op.

Hun ‘naamdragende’-wijn is de ‘Comunica‘: een rode wijn gemaakt van Carignan en Garnacha Peluda. Soepel, mineralig en vol fruit, maar wel een interessante mate van complexiteit. Volgens Pep kun je de ‘Comunica’ het best zien als een ‘foto’ van het terroir: alle elementen die de regio Montsant maken tot wat zij is, zijn terug te vinden in de wijn.

De ‘Montsant voor beginners’ is hun ‘Vi del Mas‘ (‘wijn van het huis’). Fris, hoe gek dat ook klinkt voor een rode wijn, en soepel in tannines. Gemaakt van Grenache en Syrah. Perfect voor een avond met vrienden (maar zorg dan zeker voor een extra fles), bij de BBQ of gewoon omdat je er zin in hebt.

Kennismakingsdoosje Comunica bestellen?
Klik dan hier

Wil je gratis Wijndivas Updates blijven ontvangen en ben je nog niet geabonneerd? Klik dan op de link en ontvang elke week weer leuke nieuwtjes, tips en wijnadviezen.