Reis mee.. naar Zuid-Frankrijk

We zijn net de grens tussen Spanje en Frankrijk over bij de uitlopers van de Pyreneeën in de Middellandse Zee. Dit is Frans-Catalonië. Een stukje Europa waar Heskia voor Wijndivas (ja die tijd bestond ook…) al heel graag kwam voor vakantie. Indrukwekkende natuur, helderblauwe zee, spannende cultuur en natuurlijk heerlijk eten en grandioze wijnen.
Ook hier zijn wij dus al vaak geweest en hebben ons voorwerk gedaan 😉

We nemen je mee naar Collioure, langs Argelès-sur-Mer én natuurlijk brengen we een bezoek aan het charmantste wijnhuis van de regio: Les Vignerons des Albères.

Voor een overzicht van alle wijnen van Les Vignerons des Albères: klik op onderstaande link
Naar alle wijnen van Les Vignerons des Albères

Reis mee door Frankrijk naar de Albères en de Middellandse Zeekust Reis mee door Frankrijk naar de Albères en de Middellandse Zeekust

Langs de Boulangerie

De dag begint natuurlijk met een bezoek aan de boulangerie. Bij voorkeur eentje waar de locals al in de rij staan te wachten voor hun ‘baguette, pain-au-chocolat en croissant’. Na het bezoek aan de bakker zoeken we een gezellig cafeetje op voor een heerlijke café-au-lait!

Kijk je ogen uit in Collioure!

Bereid je voor om een ansichtkaart ‘binnen te stappen’. Vanaf de kleurrijke haven tot aan het imposante kasteel en de fotogenieke vuurtoren: Collioure is prachtig! Niet voor niks hebben zoveel kunstenaars deze plaats aan de Middellandse Zee als inspiratiebron gebruikt.

Reis mee door Frankrijk naar de Albères en de Middellandse Zeekust

Seafood bij Brasserie de la Marine

Ben jij ook zo’n liefhebber van wat de Fransen ‘fruits-de-mer’ noemen? Dan zitten we in Collioure goed, we gaan buiten zitten bij Brasserie de la Marine. Daar proeven we de heerlijkste verse oesters bij dit pittoresk gelegen restaurant aan het water.

Populaire badplaats Argelès-sur-Mer

Nu we er toch (in de buurt) zijn… iets ten noorden van Collioure ligt Argelès-sur-Mer, dat bekend staat als een van de meest populaire badplaatsen aan de Middellandse Zee. Zeker lekker om daar een verfrissende duik in zee te nemen. Wist je dat we maar zo’n 10 kilometer van de Spaanse grens zitten?

Wijnen, wijnen, wijnen – in Saint-Génis-des-Fontaines

In dit dorpje aan de voet van de Albères vinden we Les Vignerons des Albères. Een samenwerkingsverband van de lokale wijnboeren uit de verschillende kleine dorpjes in die bergachtige uitlopers van de Pyreneeën. Waarbij elke wijnboer volgens eigen overtuiging, van eigen druiven en wijnstokken, eigen wijnen maakt – die ze gezamenlijk op de markt brengen.

Reis mee door Frankrijk naar de Albères en de Middellandse ZeekustReis mee door Frankrijk naar de Albères en de Middellandse Zeekust

Marc Rolland – één van die charmante wijnboeren

Wanneer we de winkel van Les Vignerons des Albères binnenstappen is de kans zeer groot dat we Marc Rolland tegen komen. Deze enthousiaste, gepassioneerde wijnboer zal ongetwijfeld zijn charmante best doen om ons te overtuigen een bezoek aan de wijngaard te brengen. Laten we eerlijk zijn: heel hard zal hij niet hoeven proberen want zo’n rondleiding willen we niet missen!

Reis mee door Frankrijk naar de Albères en de Middellandse Zeekust

Overdonderd heerlijke wijnen

Het scala aan wijnen van Les Vignerons des Albères is zo ontzetten breed. Van briljante Chardonnay, hippe Muscat Sec, sierlijke Malicieuse Rosé, tot karaktervolle Château Montesquieu Rouge en  Château La Roca… En dat zijn dan nog maar de bekendste van hun verleidelijke wijnen… We kunnen ook nog een heel hoofdstuk wijden aan hun indrukwekkende ‘La Mandorle’-lijn en verfijnde ‘Rivesaltes’-wijnen.

Deze wijnen staan alleen nog niet online, dus we laten je nog even in nieuwsgierige spanning (tipje van de sluier: dit zijn een paar van de top wijnen van Les Vignerons des Albères)…

Welke wijn we ook proeven van dit huis: elke wijn heeft wel die kenmerkende Zuid-Franse, zwierige signatuur. Hoe eenvoudig een wijn hier is, er zit altijd nét dat beetje extra verfijning in… Fantastisch!

Reis mee door Frankrijk naar de Albères en de Middellandse Zeekust

Ontspannen bij Café des Artistes

Zin om de wijnen van Les Vignerons des Albères nog ‘na te proeven’ op een heerlijk zonnig terras? Dan gaan we zitten bij Café des Artistes in het dorpje Laroque des Albères en bestellen een glas!

Sta jij nog niet ingeschreven voor de ‘Reis mee.. deze zomer’-serie & gratis Wijndivas Updates? Klik dan op de link en blijf op de hoogte van ‘dé Wijnreis van deze Zomer’, leuke nieuwtjes, tips en wijnadviezen.