Stoofpeertjes met rode wijnsaus

Ingediënten

1.5 kg stoofperen (geschild, steeltjes laten zitten)
3 schijfjes citroen
2 kaneelstokjes
200 gr. suiker
1 fles rode wijn
1 liter Griekse of Turkse (volle) yoghurt (het is kerst, we gaan hier voor 10% vet of meer)

extra voor de garnering

amandelsnippers
munt
honing

Extra

een kaasdoek of schone theedoek (niet gewassen met wasverzachter)

Bereiding

De peertjes (minimaal 1 dag van te voren)

  1. Breng 1 liter water met de suiker aan de kook. Als het water kookt doe je de citroen, kaneel en peertjes erbij. Laat dit 3 uurtjes heel zachtjes pruttelen. De peertjes moeten nog een beetje stevig zijn, maar wel gaar.
  2. Heel de peren uit het vocht, doe de wijn bij het vocht en laat de saus inkoken tot hij wat stroperig is. Let op, wel af en toe roeren.
  3. Doe de peren terug in de pan en zet de pan een nacht weg op een koele plek (Een kelder of bijkeuken bijvoorbeeld, niet de koelkast)

De hangop (dag van te voren)

  1. Doe de kaasdoek zo in een kom dat de randen van de doek over de rand van de kom vallen. Schep de yoghurt in de doek en knoop de punten met touw (binddraad is handig) bij elkaar. Hang de gevulde kaasdoek boven een kom (het lekvocht moet opgevangen worden) op een koele plek (tip: naast de peertjes in de bijkeuken of kelder)

Serveren

  1. Vis de kaneel en citroen uit de saus. Je kunt ervoor kiezen de boel nog even voorzichtig op te warmen of de peren koud op te dienen
  2. Serveer de peren met een lepel saus erover en doe er een dot hangop naast. doe er sliertjes honing over, strooi wat amandelschaafsel erover en leg er wat blaadjes munt bij voor garnering.

Wijntip

De wijn die we je bij de stoofpeertjes en hangop aanraden is de 'La Valle del Re Rosso' van wijnhuis Villa Medici. Zacht fruitig rood met lichte houtrijping uit de omgeving van het Gardameer.

Gemaakt van Corvina en Rondinella-druiven die 2 maanden in de fruitkelder zijn gedroogd voordat ze geperst werden.
Interesse? Mail ons