WIJN VAN DE MAAND : Stanig – Schioppettino di Prepotto

Ontdek de wijn van deze maand! En zoals je misschien al gewend bent van onze wijnproeverijen, zullen we je wat vertellen over de wijn zelf, maar ook zeker het verhaal achter de wijn.

Wijn van de Maand - Schioppettino di Prepotto Stanig

De Ontdekking

In principe is het niet vreemd om bij elk bezoek aan Italië weer een nieuw druivenras te ontdekken. Maar om in de regio Friuli, die toch vooral bekend staat om haar prachtige ‘single-variety’ witte wijnen, zo’n zeldzame ‘single-variety’ rode wijn te ontdekken…. Tsja, dat is wel even wat anders.
*’single-variety’ houdt in dat een wijn van slechts één druivenras gemaakt wordt.

Schioppettino di Prepotto Stanig

Over de Wijn

[blok bg=”zwart”]

“Characterful wines that hint at violet and pepper” aldus bekend wijnschrijfster Jancis Robinson. Het is een delicate wijn die voldoende karakter heeft om de 18 maanden houtrijping en langere bewaartijd op fles perfect aan te kunnen.

In het glas zal het je meteen opvallen dat de wijn intens robijnrood qua kleur is met een lichte paarse gloed. Persoonlijk vind ik (Kim) de geur van deze wijn alleen al een feestje: je wordt werkelijk waar overdonderd door de aroma’s van bramen, frambozen en blauwe bessen. Maar voordat je denkt “klinkt als één groot fruit-feestje, daar pas ik voor”, dan komt stap 2: het proeven!

Want bij de eerste slok heb je meteen door dat je kennismaakt met een zeldzaam smakelijke rode wijn. Vol, intens, perfecte balans tussen fruit en houtrijping… en raakt je vol op je smaakpapillen (en zoals Heskia het samenvat: die gaan een dansje doen!).

Lokaal combineren ze deze wijn met rood vlees. Denk dan aan filets, gebraden vlees en wild. Maar ook bij stevige kazen, zoals bijvoorbeeld een scherpe Pecorino, komt deze intense wijn er nog steeds boven uit.

De Stanig – Schioppettino di Prepotto staat bij ons in de webshop voor €18,85 (eigenlijk geen geld voor een wijn die bijna in dezelfde categorie valt als onze Gattinara, Barolo en Amarone….)

[/blok]

 

Naar de Schioppettino

Schioppettino Francesco met wijndivas Schioppettino di PrepottoStanig - agriturismo Schioppettino di Prepotto

Geschiedenis

Voor de ‘Schioppettino di Prepotto’ raad je waarschijnlijk al van welke ‘single-variety’ deze wijn wordt gemaakt: de ‘Schioppettino di Prepotto’. Deze druif gaat zo ver terug in de geschiedenis dat naar alle waarschijnlijkheid de Romeinen nog van deze wijn hebben genoten, maar haar roemrijke geschiedenis leek in 1977 ten einde te komen…

In dat jaar zijn een 20-tal wijnproducenten uit Prepotto in actie gekomen, waaronder familiehuis Stanig, om zich sterk te maken voor de bescherming van deze druif. Na jaren strijd hebben zij het in 1987 toch eindelijk voor elkaar gekregen erkenning te krijgen voor de Schioppettino di Prepotto  als officieel druivenras voor de kwalificatie “DOC Friuli Colli Orientali”.

Over wijnhuis Stanig

Federico en Francesco Stanig Schioppettino di PrepottoWijnhuis Stanig is meer dan 90 jaar geleden opgericht door Giuseppe Stanig. Een aantal jaren terug hebben zijn neven Federico (links) en Francesco (rechts) het stokje overgenomen. Daarbij hebben ze wel de traditie doorgezet om wijnen te produceren met liefde, passie en respect voor het land en de druiven.

Dat houdt in dat ze al hun druiven nog met de hand plukken en ‘van wijngaard tot en met wijnfles’ hier zelf betrokken bij zijn. Maar ook dat ze voornamelijk werken met autochtone druiven uit de regio Friuli, zoals bijvoorbeeld de Friulano, Malvasia en dus ook de met uitsterven bedreigde ‘Schioppettino di Prepotto’.
ps: Federico en Francesco kijken wat serieus op de foto, maar stel ze een paar vragen over hun wijnen en ze komen helemaal los!

Naar Stanig’s wijnen

Waar ligt het wijnhuis?

kaart schioppettino prepotto Wijn van de Maand Februari

Tip:

Aan het wijnhuis zit ook Agriturismo ‘Vecchio Gelso’ gevestigd. Hier kun je heerlijk overnachten met uitzicht op de wijngaarden. Maar ook genieten van de lokale keuken én natuurlijk Stanig’s eigen fameuze wijnen! Meer weten: klik hier (dan wordt je meteen doorgelinkt naar de website van de agriturismo)

[blok bg=”zwart”]

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën die je graag wilt delen na het lezen van deze ‘Wijn van de Maand’-editie? Neem dan contact met ons op:

e-mail: info@wijndivas.com
tel. Heskia: 06-13391306 en tel. Kim: 06-57559889

~ Heskia & Kim
[/blok]