Wijnstart over ‘Bricco del Cucu – Dolcetto di Dogliani’

Onverwachtse en hele fijne review van Richard – www.wijnstart.nl! (niet gesponsord)


door Richard Bruijne

Het verhaal:

Als je deze Bricco del Cucu drinkt dan dank je de koekoek, maar dan gemeend en bovenal de wijnmaker. Want wat heeft de familie Sciolla hier een prachtige wijn afgeleverd. De wijn is voor honderd procent afkomstig van de Dolcetto druif. De wat? De Dolcetto druif! En mocht je daar nog nooit eerder van vernomen hebben dan is dat niet iets om je voor te schamen want zo zullen er nog wel een hoop druiven in Italië zijn.

Ik was zo enthousiast over deze wijn dat ik vrijwel onmiddellijk mijn goede vriend en tevens lid van de Nederlandse wijnautoriteit, good old Wim Vis (wiznesswine, dewijnjury) een glas voorschotelde. Wim maakt er graag een spel van om een wijn waar ik enthousiast over ben volledig de grond in te boren maar bij deze wijn sloeg hij dat spel over. ‘Bizar lekker’. De wijn is verkrijgbaar bij de sympathieke Wijndivas, link op onze site.

Foto Richard Wijnstart Dogliani en kat Bricco del Cucu

De druif:

Dolcetto is een blauw druivenras uit Piëmonte dat ontstond in de Langhe-heuvels, meer bepaald in Dogliani, net ten zuiden van het Barologebied. Wijnen van dolcetto zijn bijna altijd diep van kleur met smaak van donker fruit.
De smaak is altijd vrij zacht, met weinig zuren en vooral fruitig zonder harde tannines.

Dolcetto is een gemakkelijke druif, omdat ze tot vier weken sneller rijpt dan barbera en nebbiolo. Juist daarom vind je ze op enorm veel plaatsen in Piëmonte, zelfs tot in Ligurië, waar je ze aantreft als ormeasco, een lokale kloon. #italie #bricodelcucu@wijndivas @wiznesswine #dogliani#dolcetto

 


Bedankt, Richard! We zullen dit compliment zeker aan Dario (hij was verantwoordelijk voor die jaargang) en aan Irene (aangezien zij Bricco del Cucu inmiddels van vader Dario heeft overgenomen) doorgeven.

Wil jij na het lezen van Richard’s mooie review deze wijn lekker thuis ontdekken?
Klik dan hier om naar de wijn te gaan!

Aanmelden als Wijndivas Abonnee? Schrijf je hier in