WIJNDIVAS Magazine – 3

“WIJNDIVAS en recepten” horen we jullie denken?

 

 

Ja ja, wijn en eten gaat nu eenmaal zeer goed samen… Zoals jullie begrijpen reizen wij regelmatig naar onze wijnboeren in Italië, Spanje en Frankrijk. Daar worden wij vrijwel altijd verrast met heerlijke hapjes. Daarnaast moet er ook door ons gegeten worden. Wij doen dat in principe bij kleine lokale restaurantjes, vaak op aanbeveling van onze wijnboeren. Dit soort leuke en lekkere ervaringen willen we jullie natuurlijk niet onthouden.

Zelf vinden wij koken erg leuk, met zoveel mogelijk verse producten en het moet allemaal niet te ingewikkeld zijn. Net als jullie hebben wij ook wel andere dingen te doen…

Zoals beloofd op onze Facebook pagina, delen we vandaag met jullie een heerlijk gerecht in combinatie met een top wijn. En wees gerust, natuurlijk houden wij hierbij de Goede Voornemens in het achterhoofd;)

Wat gaan we maken? Kip uit de Oven met Pinzimonio (2 pers.)
Wat trekken we open? Crosarola Valpolicella Classico

Wat hebben we nodig?

–       2 kipfilets
–       Min. 400 gram van jouw favoriete verse groenten (vb. komkommer, wortel, paprika, cherry tomaatjes, radijsjes)
–       Extra vergine olijfolie
–       Balsamico azijn
–       Rozemarijn
–       Verse knoflook (2-3 teentjes)
–       Zout
–       Peper
–       Evt een paar kleine aardappels in de schil

Hoe maken we het? (voorbereiding: 10 min; bereiding: 30-40 min in de oven)

Verwarm een schaal voor in de oven (220 graden hetelucht), met een klein beetje olijfolie op de bodem. Ga daarna door met het voorbereiden van de kipfilet. Wat je gaat doen is 3 inkepingen maken in de breedte (schuin) over de kipfilet. Je maakt die inkepingen zodat het mengsel van vers uitgeperste knoflook, rozemarijn, olijfolie, peper en zout beter in de kipfilet kan trekken en om uitdrogen van de kipfilet te voorkomen.

Hoeveel je van alles in het mengsel stopt is echt een kwestie van smaak. Qua knoflooktenen-gebruik zouden we aanraden te bedenken hoe gek je op knoflook bent. En op het gebied van rozemarijn-gebruik, als het begint te lijken alsof de kip door de rozemarijn gerold heeft dan heb je het een tikkie overdreven. Ga ongeveer uit van een theelepel, dan zit je wel goed.

Zodra de kipfilets bestreken zijn, en de oven voorverwarmd, wordt het tijd om ze in de voorverwarmde schaal te leggen. Zorg er wel voor dat de schaal wat olijfolie bevat om te voorkomen dat de kip aan de schaal gaat plakken. Laat de schaal zo’n 30-40 minuten in de oven garen en lepel om de 10 minuten even het vocht uit de schaal over de kipfilets heen om te voorkomen dat de filets uitdrogen.

Tussen het lepelen door kun je mooi de Pinzimonio maken. Dit is echt heel simpel om te maken: je snijdt elke groente in fingerfood-size stukken. Het idee is namelijk dat je de verse, rauwe groenten dipt in een mengsel van olijfolie, beetje peper en zout en een paar druppels (naar smaak) goede balsamico azijn.

Wij gaan er vanuit dat je, net als wij, de wijn al open getrokken hebt op het moment dat je met koken begint om af en toe al een slok te kunnen nemen…. Maar, mocht dat niet zo zijn, zodra de kip in de oven staat en de tafel gedekt is, is het wel de uiterste tijd om de Crosarola Valpolicella Classico open te maken: tijd om te gaan genieten!

Tip voor de liefhebber: mocht je toch wat aardappeltjes bij dit gerecht willen eten, dan raden we aan de rauwe (ongeschilde) aardappeltjes te wassen, in dunne partjes te snijden en deze om de kipfilets heen te leggen in de schaal voordat deze de oven in gaat. 40 minuten oventijd moet ook dan voldoende zijn.

Terug naar het WIJNDIVAS Magazine

 

I love cooking with wine sometimes I even put it in the food