Villa Medici Chiaretto di Bardolino

Italië | Veneto

Kim’s favoriete rosé?!

Waar komt deze wijn vandaan?

9,99

Categorie:
Italië
Veneto
Villa Medici
Fris & Fruitig
Rosé
Corvina, Rondinella, Sangiovese
Schroefdop
8-10
Bevat sulfieten
2023
12,5%
2025
0.75

Deel je moment!

De rosé uit DOC Bardolino heet Chiaretto. En voor wie denkt “Italianen kunnen toch geen rosé maken?” – hier kunnen ze dat zeker wel! Droog, fris en met voldoende fruit om dat heerlijke zomerse gevoel te geven.

De kleur van de Chiaretto van Villa Medici is licht roze, dat komt doordat de druivenschillen ongeveer 12 uur mee mogen fermenteren voordat de druiven zacht worden geperst. Hierdoor krijg je lekker veel smaak aan de wijn.

De druiven die worden gebruikt zijn bekend van de rode wijnen uit de DOC Bardolino (en ook van de rode wijnen in de Valpolicella regio), druiven met een licht rode kleur en vol fruit.

Een heerlijke levendige maar zachte wijn die ideaal is op zomerse dagen op het balkon of in de tuin. Maar ook bij de maaltijd is deze rosé perfect inzetbaar.

Ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van het Gardameer ligt het dorp Custoza. Om twee dingen is Custoza heel erg bekend. Allereerst is daar het ‘Ossuarium van Custoza’, een meer dan 20 meter hoog monument in de vorm van een obelisk op een hoge heuvel. Het is in 1879 gebouwd ter nagedachtenis aan de Slag om Custoza toen Italië vocht voor zijn onafhankelijkheid tegen het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije, dat destijds de graafschappen Venetië en Trentino in bezit had.

Dan, naast dit stukje geschiedenisles, is Custoza bekend om haar witte wijn. De ‘Bianco di Custoza’ kent men in heel Italië, maar helaas nog niet echt in Nederland. Overigens ligt dat zeker niet aan de wijn. In de landen om ons heen is de Custoza met een enorme opmars bezig.  Wijndivas vindt dat Nederland dus ook maar eens kennis moet maken met de Custoza wijn.

In de zoektocht naar een mooie Custoza kwamen we in contact met wijnhuis Villa Medici. En inderdaad zit daar een link naar de bekende adellijke familie de Medici, die grote gedeeltes van Italië regeerden (vooral de omgeving van Florence). “In Custoza staat nog steeds een buitenhuis van de familie de Medici: Villa Medici” vertelt eigenaresse Paola ons. “Het is familiebezit en eigenlijk moeten we de villa hoognodig restaureren. Maar ja, onze tijd zit vooral in het wijnhuis. Prioriteiten he?”

Buiten de Custoza wijn laat Paola ons kennis maken met de andere prachtstukken. Luigi, haar man en wijnmaker, is zo mogelijk nog enthousiaster. We maken kennis met onder andere de Pinot Grigio, de Bardolino en ook hun overheerlijke rosé: de Bardolino Chiaretto.

En ja, dan begrijpen we hun beslissing om meer tijd te steken in het wijnhuis dan in de restauratie van de villa volledig!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.