Kennismaken met… Casado Morales

Ontdek Casado Morales en haar Single Vineyard wijnen

Kennen wij alle wijnboeren waar we mee samen werken en zijn we ook bij elk wijnhuis geweest? Zeker weten! 

Sterker nog, wij gaan geen samenwerking aan met een wijnhuis als we er niet zijn geweest. Zo weten we precies wie jouw wijnen maakt en hoe. Om te zorgen dat het echt 'Wijndivas wijnen' zijn, wijnen die door de wijnboer zelf zijn gemaakt en niet door een wijnfabriek. En allemaal zo duurzaam mogelijk. 

Wij kennen onze wijnboeren dan wel, maar we willen jou ook heel graag onze wijnboeren en in dit geval hun EME wijnen laten leren kennen.  En onze wijnboeren willen graag kennis maken met jou. 

Casado Morales is hét wijnhuis waar ze binnen de Rioja Alavesa met een single vineyard kunnen werken. De zoons van Don Hermino Casado en zijn vrouw Jacinta Morales: Javier en Joseba willen graag kennis met je maken via een Wie, Wat Waar. 

(verhaal gaat verder onder foto)

Wie - Een écht familiehuis

Het familiehuis wordt gerund door de zonen van oprichters Don Hermino Casado en zijn vrouw Jacinta Morales: Javier en Joseba. 

Het was aan het begin van de jaren 1960 dat het samengaan van twee nakomelingen van families met een wijntraditie een relatie tot stand bracht die ook heeft geleid tot wat we vandaag de dag kennen als Casado Morales.

Aan de ene kant had de heer Don Herminio Casado, een diepgaande kenner van wijn en een goede leerling en student van zijn voorgangers; aan de andere kant was er mevrouw Jacinta Morales, een liefhebber van goede wijnen en lekker eten, besloot in de voetsporen te treden die haar voorouders begonnen waren te volgen. Na een paar jaar, in 1969, na de aarzelende stappen van het begin, werd met het huwelijk van beiden de droom werkelijkheid en werd Casado Morales geboren.

De eerste wijnen van deze unie werden geboren in een kleine kelder uit het midden van de 18e eeuw, gelegen aan de rand van Lapuebla, op een diepte van tien meter en versterkt met stenen bogen in al zijn tunnels.

Tussen 1970 en 1983 legde Don Herminio Casado, de basis voor de wijnkelders, de aanplant en aankoop van de verschillende wijngaarden vast.

In de nieuwe aanplant die hij deed, zorgde hij ervoor de beste scheuten van de verschillende wijnstokken te selecteren om de wijngaard te maken die hij altijd al had gewild, een natuurlijke wijngaard en "te allen tijde" om de meest typisch Rioja-variëteiten te kweken (Tempranillo, Graciano, Garnacha, Mazuelo, Viura, ...)

Nu al 3 generaties hebben het mogelijk gemaakt om geweldige wijnen te maken. Oude wijnstokken, bijzondere aroma’s, en het samenspel van hoogte en Atlantische invloeden maken deze wijnen buitengewoon uniek. 

(verhaal gaat verder onder foto)

Wat -  Het bijzondere Rioja 

Natuurlijk, Rioja is een naam die meteen associaties oproept van elegantie en stijl. De buitenkant van deze wijnmakerij ziet er inderdaad prima uit, maar dat is slechts het begin van het verhaal. Zodra je binnenkomt, word je verwelkomd in een buitengewoon goed onderhouden, ruime omgeving met verschillende secties. Een hoogtepunt is de prachtige kelder waar al die kostbare vaten worden bewaard, samen met een wijnkelder vol zeer oude en bijzondere wijnen. 

De proefruimte op de bovenverdieping, geeft een soort van vide-achtig idee. Hier kun je zoor glazen wanden kijken en een blik werpen in de gehele wijnkelder. Het mooie is dat je dit pas ontdekt als je er binnen bent; hier draait het niet om zien en gezien worden. Ze werken hier op zo'n ecologisch mogelijke manier, koesteren oude wijnstokken en beheren diverse wijngaarden waar ze met een single vineyard kunnen werken - iets wat vrij uniek is voor het Rioja-gebied. 

Casado Morales richt zich op het behoud van oude wijnstokken, in plaats van ze te verwijderen om commerciële redenen. Dit benadrukt hun betrokkenheid bij de grond, de toekomst, en de komende generaties. 

(verhaal gaat verder onder foto)

Waar - 700 meter boven zeeniveau 

Het Rioja-gebied is opgedeeld in drie delen, waarbij het deel dat het dichtst bij de Atlantische Oceaan ligt - Rioja Alavesa (tevens het beste deel :)) - de grootste Atlantische invloeden ervaart. De andere delen liggen lager, waardoor de Atlantische invloeden worden tegengehouden door de bergen. Bodega Casado Morales ligt ook nog eens op zo'n 700 meter boven zeeniveau, waardoor de invloeden van de oceaan het meest uitgesproken zijn. Dit resulteert in wijnen met een frisse, verfijnde tonen, in plaats van de gebruikelijke zware en logge smaken. 

 

(verhaal gaat verder onder foto's)

Benieuwd naar een van de single vineyard wijnen? Bekijk dan eens de EME Malvasía. Op deze pagina kun je ook meteen een filmpje bekijken over ons bezoek aan Bodegas Casado Morales!