Hoe maak je een goede Wijn & Spijs-combinatie? Deel II

In Deel I van “Hoe maak je een goede Wijn & Spijs-combinatie?” gingen we er vanuit dat je al een idee had qua recept. Vanuit het recept kun je vervolgens bepalen welke wijn hier goed bij zou passen. Maar wat doe je in de omgekeerde situatie? Je hebt énorm veel zin in die overheerlijke Quincy (Domaine de Villalin – Cuvée Tradition)… maar welk recept past daar goed bij?

3 manieren:

  1. Een simpele tip om in gedachten te houden is “what grows together, goes together”. Dit is de wat meer traditionele insteek van wijn & spijs-combinaties maken, maar werkt als een zonnetje!
  2. Daarnaast is de meer uitdagende manier om vanuit het smaakprofiel van de wijn een recept te kiezen. Hiervoor gebruik je de omgekeerde redenering van Deel I . Bijvoorbeeld: is jouw wijn licht & fris, combineer haar dan niet met een gerecht met een volle, romige saus.
  3. Als laatste kun je altijd aanhouden “als je er zin in hebt, dan vindt je dat het sowieso lekker samen gaat”.

Een paar voorbeelden:

1. Les Vignerons des Albères – Muscat Sec

Asperge classique Muscat Sec

Volgens Mariëlle, van Les Vignerons des Albères, is het een echte klassieker om de Muscat Sec te combineren met asperges. Als de Franse ‘locals’ het aanbevelen: wie zijn wij dan om het niet een keer te proberen…

2. Domaine de Villalin – Cuvée Tradition

Quiche met asperges Quincy

Bij ‘de Quincy’ ga je in de lente/ zomer niet voor hele zware recepten. Maar de wijn is wel voldoende complex om wat meer uitdagende gerechten aan te kunnen. Probeer eens met Quiche met asperges!

3. Zalmkleurige verrassingsrosé


Wanneer je rond lunchtijd zin hebt in de zalmkleurige verrassingsrosé uit het Noorden van Spanje (zie “April-Momenten Box“), hebben we een geweldige tip. Steek de BBQ aan, grill wat groente, besprenkel met wat goede olijfolie en zout & peper naar smaak. Schenk jezelf nog wat bij en ga dan enorm genieten van de combinatie van deze rosé met een salade van gegrilde groenten.


Wist je dat de drie bovengenoemde wijnen samen in de “April-Momenten Box” zitten? Deze Box is beschikbaar tot eind April: haal hem dus snel in huis!