De Italiaan & de Draaidop: je maakt het mee…

draaidop schroefdop Italië Wijndivas in de koelemmer

Tijdens onze laatste wijnreis, naar Puglia, maakten we wel iets heel uitzonderlijks mee. We hadden de tip gekregen om bij een hippe pizzeria te gaan eten. Het bewijs dat deze tent onder de locals populair was, werd snel geleverd in de vorm van een heuse rij voor de ingang. Na eventjes wachten kregen we een tafeltje toegewezen en zaten we tussen een mengelmoes aan leeftijden.

Na een korte blik op de wijnkaart besloten we voor een Italiaanse rosé te gaan. Ja… altijd een spannende keuze, maar gezien de reviews van het restaurant dachten we hier wel een mooie rosé te kunnen vinden.

Toen de ober de fles rosé kwam brengen, gebeurde er iets vreemds. Hij had de fles bij zich in een mooie wijnkoeler, maar… bij het dichterbij komen merkte Heskia op “de fles heeft een schroefdop”. We waren enorm verrast, aangezien de huizen waar wij mee samen werken juist geen voorstander zijn van schroefdoppen. Een schroefdop ziet er voor de meeste Italianen namelijk niet uit én wordt geassocieerd met een goedkope, niet zo mooie wijn.

De reactie van de ober was nog komischer. Want de beste man haalde zijn kelnersmes tevoorschijn, en begon tot onze verbazing ‘de capsule eraf te snijden’. Maar hoe hij zijn best ook deed, ‘de capsule’ kreeg hij er maar niet af. Toen hij op het punt stond de volledige ‘capsule’ er ‘af te trekken’… een zonde, dat zeker, maar hij moest en zou bij de kurk komen!

Op dat moment hebben wij maar ingegrepen en hem uitgelegd dat de fles een draaidop had… Met het schaamrood op de kaken, en een uitgebreide uitleg dat dit echt niet normaal is in Italië, kregen we vervolgens onze wijn ingeschonken.

Zo zie je maar, niet alleen onze verwachting was anders in het restaurant, maar zelfs de lokale ober leverde het een grote verrassing op. Maar hoe dan ook, het heeft wel een mooie anekdote opgeleverd!

draaidop schroefdop Italië Wijndivas

Ps: de wijn kunnen we niet als ‘tip’ geven, die was niet zo’n succes. Wat wij (en de ober waarschijnlijk ook) liever hadden gehad, was bijvoorbeeld de Nervi – Rosa.