Lekker bij de Aperitivo

Het geheim van een goede Aperitivo

Met Enzo Caputo, van Brigantino in Den Bosch, werken we al een tijdje samen. Vanzelfsprekend komen we er dus ook regelmatig over de vloer. Zo zaten we vorig jaar in de zomer buiten op het terras aan een glaasje huisgemaakte Limoncello. Lekker even bijkletsen na alle diner-drukte en stiekem ook wat tips vragen aan Enzo voor Aperitivo recepten.

Want ja, wat voor originele, Italiaanse hapjes maak je nu bij die lekkere Spritz Campari?

Zoals Heskia ook in haar blog over “Aperitivo” vertelde, kun je de ‘Italiaanse tapas’ namelijk zo eenvoudig of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Toen we Enzo om zijn favoriete Aperitivo hapjes vroegen gaf hij ons de volgende twee tips.

(tekst gaat verder onder foto)

Melanzane alla Parmigiana

Tip 1: “Parmigiana di Melanzane”

Wat heb je nodig? (voor +/- 4 personen)

  • 1 kg aubergines
  • 1 kg gepelde tomaten
  • 500 gr mozzarella
  • 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • basilicum blaadjes
  • zout
  • bloem
  • olijfolie

Hoe maak je het?

Stap 1: spoel de aubergines af en snijd ze in lange plakken met een dikte van zo’n 2-3 mm. Leg de plakken kruiselings in een vergiet en sprenkel over elke laag een beetje zout om de aubergines van het teveel aan water te ontdoen. Plaats een omgekeerd bord bovenop de laagjes (als extra gewicht) en laat dit minimaal 30 minuten staan.

Stap 2: in de tussenliggende tijd kun je mooi de tomatensaus bereiden door wat olijfolie en de gepelde tomaten in een pan te doen. Laat de pan (met deksel erop) op een laag pitje koken voor ongeveer 30 minuten.

Stap 3: spoel het zout van de aubergine plakjes en dep ze goed droog met keukenpapier. Leg wat bloem in een bord en zorg ervoor dat beide zijden van de aubergine plakjes met bloem bedekt worden. Bak vervolgens de aubergine plakjes in een pan met olijfolie. Tip: wees niet te zuinig met de hoeveelheid olijfolie waarin je bakt.

Stap 4: laat vervolgens de aubergine plakjes uitlekken op keukenpapier.

Stap 5: neem een ovenschaal en begin met een laagje van de tomatensaus. Plaats daarop een laag van de aubergine plakjes. Strijk daar weer een laagje tomatensaus over en sprenkel daarop wat van de geraspte Parmezaanse kaas en de stukjes mozzarella. Leg de volgende laag aubergine plakjes daar weer op, strijk daar weer tomatensaus over met wat van de Parmezaanse kaas en stukjes mozzarella. Zo ga je door totdat alle ingrediënten op zijn. Eindig met een laagje tomatensaus en Parmezaanse kaas.

Stap 6: bak de Parmigiana di Melanzane in de oven op 200°C voor zo’n 30 minuten. Indien mogelijk de ovenstand voor de laatste 5 minuten aanpassen naar ‘grill modus’.

Stap 7: laat de Parmigiana di Melanzane afkoelen. Serveer dit in kleine porties (met wat basilicum blaadjes en geraspte Parmezaanse kaas erop) bij de Aperitivo.

(tekst gaat verder onder foto)

Crostini olijfolie geroosterd brood knoflook Italië recept Aperitivo

Tip 2: “Crostini”

Ook Crostini kun je zo ingewikkeld maken als je zelf wilt, maar volgens Enzo gaat er niets boven een lekker geroosterd broodje met wat olijfolie en knoflook bij de Aperitivo.

Hiervoor niet een heel lang recept: rooster wat brood, wrijf er met een knoflookteen overheen en druppel er vervolgens wat olijfolie over. Klaar! (tip: met wat in blokjes gesneden tomaat en basilicum blaadjes erop maak je heel eenvoudig ‘Crostini al pomodoro e basilico‘)


Meer Wijn & Recepten? Klik hier