Vakantiegevoel Thuisbezorgd Italië – Elegant tafelen

Italië: het land van La Dolce Vita..


Dat %#@! corona virus zorgt ervoor dat we deze tijd vrijwel geen kant op kunnen. Dus dan maar thuis genieten van het gevoel van La Dolce Vita van Italië. En hoe beter dan met dat waar de Italianen zo goed in zijn: genieten van heerlijk eten.

Met behulp van de opbouw van de Italiaanse maaltijd én de wijnen uit de La Dolce Vita Box krijg je dat vakantiegevoel gewoon thuisbezorgd!

blog gaat verder onder de foto 

blog gaat verder onder de foto 

Reis mee.. door Italië naar het Gardameer

De Aperitivo of Antipasto

Wat is er meer Dolce Vita dan dat moment aan het begin van de avond, als de zon al wat lager staat en je een verfrissend drankje bestelt waar een bord met heerlijke kleine hapjes bij wordt geserveerd? Voor Italianen is dat heel normaal, zelfs gewoon gezellig na het werk. Dat is de ‘Aperitivo’. Lees hier meer over die Italiaanse Tapas (ga naar blog).

Zorg dat je een lekker koel glas Pinot Grigio van Villa Medici in je handen hebt en waan je gewoon weer even op dat terras aan het Gardameer. Dit is dé ideale wijn om van te genieten vóór de maaltijd of bij een paar hapjes. ‘Crisp’, fris en mooi zacht (dus zeker zonder zuur te zijn). Maar wel met voldoende eigen karakter om niet saai te worden.

Start je de maaltijd met dezelfde type hapjes als bij de aperitivo dan is het de Antipasto: het voorgerecht.

Een heel bekend voorgerecht wat je in zowat ieder Italiaans restaurant op de kaart ziet staan is de Antipasto misto, een schotel of bord met een selectie van kleine lichte voorgerechtjes.

Een perfecte wijn voor bij zo’n heerlijke ‘Antipasto misto’ is de Friulano van Stanig. Een frisse witte wijn met, dankzij de ‘sur lie’ rijping, voldoende structuur om ook bij de ham of salami overeind te blijven.

blog gaat verder onder de foto

Primo Piatto

Denk je aan Italië en aan ‘La Dolce Vita’ dan denk je natuurlijk aan …. Pasta. In Italië is het pastagerecht eigenlijk het ‘eerste gerecht’: Primo Piatto. En tsja, een Italiaanse maaltijd bestaat niet zonder pasta natuurlijk.


De veelheid aan Italiaanse pastagerechten is ongekend. Dus of je nou zin hebt in een Pasta alle Vongole (pasta met schelpen), een Pasta Aglio e Olio (pasta met knoflook en olie) of een Pasta Pomodori (pasta met tomaat), je wilt een wijn die goed te combineren is met zo’n lekker pastagerecht.

blog gaat verder onder de foto

De meeste pasta wordt gemaakt in Puglia (de hak van de laars). En laat daar nou die heerlijke Chardonnay van Cantore di Castelforte vandaan komen. Een Chardonnay dus uit het uiterste zuiden van Italië, waar de druiven veel zon krijgen. Geen hout opvoeding maar wel vol en fris, ideaal voor de zomerse maanden. Lees hier over onze wijnreis naar Puglia (ga naar blog).

Als je zin hebt in iets onbekenders dan de bekende Chardonnay dan is de Libiam van La Rifra de perfecte begeleider van de Primo Piatto. Ook een wat voller mondgevoel, maar nog wel voldoende fris; vooral dankzij de hele mooie mineraliteit en balans van deze grandioze wijn.

blog gaat verder onder de foto

Secondo Piatto

Uiteraard volgt in Italië daarna het hoofdgerecht: Secondo Piatto (eigenlijk letterlijk tweede gerecht). Vaak is dit vis of vlees, hoewel dat ook in Italië steeds vaker vervangen wordt door vegetarische hoofdgerechten. Zo maken Italianen bijvoorbeeld de prachtigste gerechten met paddenstoelen. 

In deze zomerse maanden moet de rode wijn niet té zwaar zijn natuurlijk en dan is bijvoorbeeld een Bardolino ideaal vanwege zijn kenmerkende fruitige frisheid. Eigenlijk een perfecte zomerse rode wijn. Ook licht gekoeld een enorme aanrader! En nog een extra bijkomend voordeel, dit is een rode wijn die ook prima bij de meeste visgerechten kan zonder te gaan overheersen.

Maar ach, er is niemand die zegt dat je niet ook gewoon voor zo’n grandioos glas Ripasso kan gaan. Wijnhuis Crosarola maakt een Ripasso met de bijpassende lichte rozijntjes smaak maar wel één die toch ook nog een hele mooie frisheid heeft. Dus waarom niet jezelf eens goed verwennen?

blog gaat verder onder de foto

Dolce

Zo’n heerlijke maaltijd sluit je af met iets zoets: Dolce (het dessert, letterlijk ‘zoet’). Denk bijvoorbeeld aan zo’n grandioze huisgemaakte Tiramisu, of Panna Cotta. Hier kun je prima een glaasje zoete wijn bij drinken natuurlijk. Maar je kunt er ook gewoon zo van genieten en afsluiten met een echte Italiaanse ristretto (kleine espresso). Geen zorgen als je bang bent ’s avonds te stuiteren van de cafeïne, voor de Italianen is een cafeïnevrije koffie geen enkel probleem…

Buon Appetito!


Wil je een ander vakantiegevoel in huis halen?

Deel I Vakantiegevoel Thuisbezorgd Frankrijk  

Ontdek met welke wijnen en welk verhaal we Frankrijk bij jou thuis bezorgen!

Toro Spanje Wijndivas Maandbox

Deel II Vakantiegevoel Thuisbezorgd Spanje  

De Spaanse zon past niet in een wijnpakket, maar met deze wijnen haal je zeker dat vakantiegevoel in huis!