La Rifra Libiam

Italië | Lugana

Geheime tip van het Gardameer

Waar komt deze wijn vandaan?

12,75

Categorie:
Italië
Lugana
La Rifra
Fris & Fruitig
Wit
Trebbiano di Lugana
Kurk
10-12
Bevat sulfieten
2023
13%
2026
0.75

Deel je moment!

“Als je kennis wil maken met Lugana is dit de meest logische om mee te beginnen” vertelt Claudio. “Dit is de Lugana in zijn meest voorkomende vorm. Een jonge knisperende wijn gemaakt van 100% Trebbiano di Lugana druiven. Handmatig geoogst”

De druiven voor de Lugana wijnen groeien op de kalkachtige bodem direct ten zuiden van het Gardameer. Het is hier op deze grond waaraan de wijn zijn karakteristieke smaak ontleent. Die typerende smaak maakt een Lugana wijn tot wat hij is.

Bloemig, fris, zacht en delicaat, om met een handjevol woorden deze heerlijke wijn te omschrijven.

Drink ‘Libiam’ als aperitief, bij kleine hapjes of bij lichtere maaltijden zoals bijvoorbeeld vis.

“Het Lugana gebied is zeer klein” vervolgt Claudio. ”Van het Gardameer tot zie je die spoorlijn daar verderop? Dat is de spoorlijn van Brescia naar Verona. Net daarachter houdt het wijngebied van de klassieke DOC Lugana op. De grond is daar heel anders en daardoor geven de druiven een heel andere smaak, wat vlakker.”

Leuk om te weten: ‘Libiam’ komt van ‘libiamo’ en betekent vrij vertaald ‘laten we drinken’. De broers gebruiken begrippen uit de opera voor de namen van hun wijnen. Zo is deze naam afkomstig van Verdi’s “La Traviata” en verwijst het naar het drinklied “Libiamo ne’ lieti calici”, het beroemdste duet uit deze opera.

Ook komen wij er achter dat de Lugana wijn erg in de smaak valt bij onze Oosterburen. “In Duitsland staan Lugana wijnen op de kaart van veel Italiaanse restaurants” vertelt Claudio trots. Wij zijn benieuwd of Lugana net zo succesvol wordt in Nederland. En wat ons betreft is de Lugana van La Rifra de beste om mee te beginnen!

“We waren laatst op vakantie aan het Gardameer en hebben daar toen zulke lekkere wijn ontdekt” vertelde een bezoekster op een van de Wijndivas proeverijen ons “de wijnsoort heet Lugana en elke Lugana die ik bestelde op vakantie had diezelfde lekkere smaak.”

Op dat moment stond er een trip naar wijnhuis Crosarola gepland, wat niet ver van het Gardameer ligt. Een mooie gelegenheid om op zoek te gaan naar een Wijndivas waardige Lugana.

Allereerst de feiten: Het Lugana wijngebied (niet te verwarren met Lugano op de grens van Zwitserland en Italië) is een heel kleine wijnregio op de zuidelijke flanken van het Gardameer. Rondom de toeristische plaatsen Desenzano del Garda, Peschiera del Garda en Sirmione liggen de wijngaarden van de D.O.C. Lugana. De leemachtige kalkhoudende bodem en het microklimaat dat wordt beïnvloed door het Gardameer, zijn ideale omstandigheden voor de groei en rijping van de druiven met hun speciale karakter – de Trebbiano di Lugana.

Zoals altijd hebben we informatie ingewonnen bij de lokale bevolking en dit keer hebben we drie wijnhuizen bezocht. Bij alle drie de wijnhuizen hebben we prachtige Lugana wijnen geproefd, zowel jonge Lugana wijnen als Lugana wijnen die worden gerijpt (Riserva).

Maar toch stak er één wijnhuis met kop en schouders bovenuit. Dat is het familiehuis La Rifra. De boerderij van de wijnmakerij dateert uit de 17e eeuw en eind jaren zestig werd het wijnhuis opgericht door de gebroeders Fraccaroli. Inmiddels hebben de beide kleinzoons het bedrijf overgenomen. Opa Claudio houdt de boel nog steeds in de gaten en zit altijd als wij er komen voor de grote haard. Hij is nog steeds scherp en kijkt trots toe hoe zijn nakomelingen vast houden aan de traditie van het wijnhuis. Een traditie die in het teken staat van respect voor de grond en zorgen dat ook toekomstige generaties wijn kunnen blijven maken.

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.