Bricco del Cucù Dogliani d.o.c.g.

Italië | Piëmonte

Verrassend alternatief in de Piëmonte

Waar komt deze wijn vandaan?

12,49

Categorie:
Italië
Piëmonte
Az. Agr. Bricco del Cucù
Soepel & Fruitig
Rood
Dolcetto
Kurk
>1 uur
16-18
Bevat sulfieten
2020
13,5%
12 mnd op vat
tot 2026
0.75

Deel je moment!

De wijnen van Bricco del Cucu zijn net zo intens als de ligging. Indrukwekkend en elegant.

Elke Dogliani DOCG wijn bestaat voor 100% uit Dolcetto uit druiven. Er zijn mensen die beweren dat Dolcetto wijnen origineel uit Dogliani komen (vooral mensen uit Dogliani zelf…). Hoe het ook zij, de link tussen Dogliani en de Dolcetto druif zijn zeer sterk. Dit blijkt wel uit het wapen van Dogliani: een blauwe leeuw die een gouden wijn karaf vast houdt.

Alle Dogliani DOCG wijnen moeten minimaal 12 maanden op vat liggen voor ze op de markt mogen worden gebracht. Het zijn zeer aromatische wijnen met een diep paarse kleur.

De Dogliani is eigenlijk wat ze bij dit wijnhuis noemen de wijn voor elke dag. Daarmee bedoelen ze dat dit een wijn is die je drinkt bij de meer gangbare Italiaanse maaltijd.

Maar ja, dat is ook wel weer bedrieglijk natuurlijk, want zoals de Italianen koken en hun eten serieus nemen, is vaak voor velen onder ons al een feestmaal…

In ieder geval is dit een wijn die wij adviseren bij pasta- en vleesgerechten. We hebben hem zelf bij een Pasta Bolognese geprobeerd en daar smaakte hij uitstekend bij.

Als er een prijs zou zijn voor mooist gelegen wijngaard van Italië, dan zou Bricco del Cucù daar zeker voor in aanmerking komen. Bovenop een heuvel die over de streek uitkijkt waar ook de Barolo’s en Nebbiolo’s vandaan komen, liggen de wijngaarden van het familiebedrijf Bricco del Cucù. Omdat er veel koekoeken aangetrokken worden door de ligging leek Bricco del Cucù de enige juiste naam natuurlijk.

Bricco del Cucù is een echt familiebedrijf. De vader heet Dario Sciolla en zijn dochters Irene en Chiara. Chiara is degene die ons te woord staat en ons alles vertelt over hun bedrijf. Zo vertellen zij ons hun wijnmaakproces en de oorsprong van hun etiketten die gebaseerd zijn op fresco’s uit een eeuwenoude kerk in het dorp nabij.

“Wil je misschien een kijkje nemen in deze bijzondere kerk?” vraagt Chiara aan ons. Dat laten we ons natuurlijk geen tweede keer vragen. In de kerk beneden in de wijngaard zijn heel bijzondere fresco’s aangebracht. Het kerkje heet ‘Chiesa di San Fiorenzo’ en we boffen dat we deze mogen bezichtigen. Het kerkje is maar beperkt open en Chiara beheert samen met een aantal betrokken buurtbewoners deze nalatenschap. Kijk gerust eens bij onze filmpjes voor een sfeerimpressie.

Als een ode aan dit heiligdom zijn er een aantal flessen voorzien van fresco’s uit deze kerk. Onder andere de Superboum heeft een kenmerkende schildering hiervandaan. Kortom, met het drinken van deze wijn help je mee aan het behoud van dit monument…

Maar neem gerust van ons aan dat de wijnen van Bricco del Cucù ook gewoon heel erg lekker zijn.

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.