Bovio Barolo

Italië | Piëmonte

De koning onder de wijnen!

Waar komt deze wijn vandaan?

37,49

Categorie:
Italië
Piëmonte
Az. Agr. Bovio
Krachtig & Vol
Rood
Nebbiolo
Kurk
>1 uur
16-17
Bevat sulfieten
2019
14%
12 mnd hout, >6 mnd op fles
tot 2029
0.75

De Barolo wordt wel de koning of koningin (dat claimt Amarone ook) van de Italiaanse wijnen genoemd. Net als de Amarone bestaat er in Italië zeer strenge wetgeving voor de DOCG Barolo. Zo zijn er maar een paar heuvels in de regio La Morra aangewezen als officiële heuvels waar de wijn vandaan moet komen die de naam Barolo mag dragen.

Barolo staat erom bekend vaak een forse tanninestructuur te hebben en daardoor een langer rijpingsproces te vragen. De Barolo van Bovio heeft 12 maanden in houten vaten en 12 maanden in Sloveens eiken vaten gerijpt, 6 maanden ontspannen in het traditionele (cementen) vat en heeft daarna nog minimaal 6 maanden rust gekregen op de fles.

Net als bij de Amarone is dit een wijn die je op je gemak drinkt; de Barolo van Bovio heeft relatief weinig tannine en daardoor vinden wij deze zeer toegankelijk. Van de goed geprijsde Barolo’s die wij geproefd hebben, vinden wij deze de lekkerste. Drink hem bij een verrukkelijke (Italiaanse) maaltijd, bij goede kaas óf drink hem lekker voor de open haard.

Bovio heeft met zijn wijnen al veel prijzen gewonnen, maar je merkt aan alles dat het produceren van Barolo wijnen zijn trots is. De Slow Food beweging heeft ook een prijs voor een Slow Wine en in 2012 heeft Bovio voor zijn Barolo de gouden medaille gewonnen in de categorie ‘Grande Vino d’Italia’.

Een grootse wijn dus die na 4 tot 5 jaar op dronk is. Overigens kun je hem gerust nog zeker jaren laten liggen mocht je dat willen, wachtend op het perfecte moment voor deze koning der wijnen….

In 1986 is de Slow food beweging opgericht als tegenhanger van Fast Food. Bij Fast Food gaat het meer om wereldwijde en grootschalige productie, terwijl het bij de Slow Food beweging juist om lokale en kleinschalige productie gaat. Ook genieten staat daar voorop. Ze hadden ook geen betere hoofdstad kunnen kiezen als de stad Bra in Italië. In het hartje van de vruchtbare Piëmonte streek, waarbij ook de zee niet ver weg is.

En dus, toen wij in deze stad aan zo’n geweldig lekkere Italiaanse maaltijd zaten, bestelden wij daar uiteraard een lokale wijn bij. En weet je wat dachten wij, we bestellen de koning van de Italiaanse wijn: een Barolo.

En zoals het dan vaak bij ons gaat, vragen wij in ons beste Italiaans naar een wijn uit de streek. In dit geval was onze vraag dus gericht op een Barolo die nog niet zo bekend is, maar wel goed! Vervolgens kwam de ober met een Barolo die door de Slow Wine (onderdeel van Slow Food beweging) associatie in 2012 is gekroond tot ‘Il Grande Vino’. Maar blijkbaar weten veel mensen dat niet, in ieder geval wij niet. En zo kwamen wij uit bij de Barolo van het Wijnhuis Bovio.

Het wijnhuis Bovio is door Gianfranco Bovio in 1976 opgericht en is een kleine producent van onder meer de Barolo wijn. Inmiddels heeft zijn dochter Alessandra samen met haar man Marco het bedrijf overgenomen. Het wijnhuis van Bovio ligt vlakbij het prachtige plaatsje La Morra, midden in deze paar ‘Barolo heuvels’ die wereldwijde bekendheid genieten.

Vooral de prijs-kwaliteit verhouding van dit wijnhuis spreekt ons erg aan. Dat is de reden waarom wij deze zeer betaalbare, maar o zo superlekkere Barolo nu ook in Nederland aanbieden.

Samen met de Amarone uit Valpolicella, die WIJNDIVAS ook in haar assortiment heeft, vormt Barolo het Koningskoppel van Italië. Wij voeren de Amarone van wijnhuis Crosarola en bieden die ook samen met de Barolo van Bovio aan in onze Romeo en Julia Box.

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.