Crosarola Amarone Classico della Valpolicella

Italië | Veneto

De koningin onder de wijnen….met recht……

Waar komt deze wijn vandaan?

34,95

Categorie:
Italië
Veneto
Az. Agr. Crosarola
Elegant & Intens
Rood
Corvina, Corvinone, Molinara, Rondinella
Kurk
>1 uur
18
Bevat sulfieten
2018
10,6 gr/l
15,5%
3 maanden Amarone droger, stalen tanks, hout
tot 2031
0.75

Deel je moment!

De Amarone wordt wel de koningin of koning (dat claimt Barolo ook) van de Italiaanse wijnen genoemd. Het procedé voor Amarone luistert heel nauw en is streng gereguleerd door de wetgeving. Zo worden er alleen exclusieve druivensoorten gebruikt, die in speciale droogruimten worden gedroogd gedurende 3 maanden. Om het hele procedé uit te leggen gaat hier wat ver, maar het levert in ieder geval prachtige wijnen op die beroemd zijn in de hele wereld.

Het minimale alcoholpercentage van een Amarone moet 14% zijn. Dan gaat het natuurlijk niet om de alcohol op zich, maar om de suikers die de druiven moeten bevatten op het moment van oogsten. Het plukken van de druiven van de Amarone van Crosarola wordt overigens volledig handmatig gedaan.

De combinatie van de hoge alcohol en het speciale procedé van een Amarone zorgt ervoor dat dit een serieuze wijn is. Hier ga je rustig voor zitten, want dit is niet voor niets de top van Italië en misschien zelfs van de wereld… Past zeer goed bij oude kazen, wild en stoofschotels.

Bij wijnhuis Crosarola hebben ze de kunst van het wijn maken inmiddels goed door. Ze bestaan nog niet lang, maar ze hebben al meerdere prijzen gewonnen met hun wijnen.

Dus, toch nog even wat ‘trotse informatie’. De Amarone van Crosarola heeft de volgende prijzen gewonnen:

“Silver medal” – decanter world wine awards 2016 dwwa  -93 points

“Silver medal” – mundus vini -summer tasting 2016

“Ik heb bij een aantal grote wijnhuizen gewerkt met het idee om ooit eens zelf te gaan beginnen” vertelt Sebastiano Righetti ons tijdens het proeven. Sebastiano en zijn vrouw Nina staan ons te woord in de keuken van het huis. Je voelt het enthousiasme van hen beiden. Sebastiano noemt een paar wijnhuizen waar hij eerder voor heeft gewerkt en dat zijn niet de minste, in dit bekende en beroemde wijngebied van Italië.

Dat hij veel ervaring heeft en een juiste keuze heeft gemaakt om voor zich zelf te beginnen kunnen wij ons goed voorstellen, want de wijnen smaken top. Ook dat hij, in het eerste jaar dat hij zelf wijn produceerde, al een gouden medaille in de wacht wist te slepen, is toch wel een bevestiging van zijn talent.

We bevinden ons hier even ten Noorden van Verona, de romantische stad door Shakespeare bekend gemaakt middels zijn Romeo en Julia. Het balkon waar Romeo zijn Julia een serenade bracht kan bezocht worden en tientallen stelletjes laten zich daar fotograferen. Het levert grappige beelden op.

Maar Verona is vooral ook de hoofdstad van de Valpolicella regio. Het is een van de belangrijkste wijnregio’s van Italië. Bekende wijnen zijn de Valpolicella Classico, de Ripasso en de Amarone.

Deze laatste vormt samen met de Barolo uit Piëmonte het koningskoppel van de Italiaanse wijnen. Wij bieden de Amarone van Crosarola, samen met de Barolo van wijnhuis Bovio, aan in onze Romeo en Julia Box.

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.