Laffitte-Teston Ericka

Frankrijk | Pacherenc Vic-Bilh

Een prachtig eerbetoon

Waar komt deze wijn vandaan?

14,95

Categorie:
Frankrijk
Pacherenc Vic-Bilh
Chateau Laffitte-Teston
Rijk & Fris
Wit
Petit Manseng, Gros Manseng, Petit Courbu
Kurk
8-10
Bevat sulfieten
2021
13%
9 mnd hout
tot 2026
0.75

Deel je moment!

Stiekem zijn wij best jaloers op Ericka, de dochter van Jean-Marc Laffitte. Afgezien van het feit dat ze bewoonster is van zo’n prachtig Chateau heeft vader  Jean-Marc namelijk een van zijn mooiste wijnen vernoemd naar zijn dochter. En dat is een hele eer.

De “Ericka” is een witte wijn met een melange van drie bijzondere druivensoorten: de Petit Manseng, de Gros Manseng en de Petit Courbu. Vervolgens worden handmatig de beste druiven geselecteerd en alleen die worden gebruikt. Daarna worden de druiven 8 tot 9 maanden in houten vaten gelagerd. Daarna wordt de Ericka pas gebotteld.

Wij zijn erg onder de indruk van deze wijn. De wijn heeft een aroma van vanille, fruitbloesem en natuurlijk een licht hout aroma. Toch is het geen zware wijn, hij is juist mooi uitgebalanceerd. De “Ericka” kan makkelijk bij een maaltijd met vis, schelpdieren en ook prima bij wit vlees zoals kip en kalkoen. Bovendien ook een prima combinatie met gevogelte als patrijs en fazant en een combinatie met milde kazen gaat ook zeker goed.

Helemaal in het zuiden van Frankrijk, nabij de stad Pau en ter hoogte van Toulouse ligt een van de dunst bevolkte gebieden van Frankrijk, maar wel een gebied met een reputatie van goede wijnen. De verzamelnaam van dit wijngebied is le Sud-Ouest (het Zuidwesten) en hier komen een aantal bekende wijnen vandaan zoals Madiran en Gaillac. Vooral Madiran is erg in opkomst en daarom besloten we naar het ‘Fête des Vins’ af te reizen in Madiran om een wijnhuis te selecteren.

Het ‘Fête des Vins’ is een markt waar je een glas koopt en vervolgens alle wijnen van alle deelnemende wijnhuizen kunt proeven. Gelukkig hadden we een hotel dichtbij, want wat een genot om kennis te maken met al die wijnproducenten, hun verhalen en superwijnen. Bovendien, want het blijven Fransen natuurlijk, staan er ook allerlei kraampjes met etenswaren.

Aan het einde van de dag kunnen we concluderen dat een huis waar we zeker van onder de indruk zijn Château Laffitte-Teston is. Naast de bekende Madiran-wijnen, bieden zij namelijk ook een fantastische witte Pacherenc du Vic-Bilh en zeer smaakvolle Côtes de Gascognes.

Bij het bezoek aan het mooi opgetrokken Chateau zijn we zo niet nog meer onder de indruk. Vanaf de ligging van het huis kijk je over de wijngaarden uit waarbij je met een beetje verbeelding op een heldere dag in de verte de toppen van de Pyreneeën kunt zien. Jean-Marc Lafitte en zijn twee kinderen Joris en Ericka runnen samen het wijnhuis. Hierbij is duidelijk: traditie is belangrijk, maar ontwikkelingen die echt wel kunnen bijdragen aan betere kwaliteit worden zeker omarmd.

Dochter Ericka onthaalt ons persoonlijk en zorgt ervoor dat we naast de Madiran wijnen die we op het Fête des Vins hebben mogen proberen ook kennis kunnen maken met hun Côtes de Gascogne, fantastische Pacherenc du Vic-Bilh, die op hout heeft gelegen, en een lokale traktatie: de “Rêve d’Automne”. Bij het noemen van de naam van de Pacherenc du Vic-Bilh “Ericka” zien we een zweem van trots in haar ogen verschijnen. Ja, dat is toch wel een mooi gebaar als je vader zo’n prachtige wijn naar je vernoemt.

Weer een top aanvulling op ons assortiment: mooie wijnen uit Zuid-West Frankrijk voor zeer interessante prijzen!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.