Villalin Quincy

Frankrijk | Quincy

Het veelbelovende zusje van de Sancerre

Waar komt deze wijn vandaan?

13,75

Categorie:
Frankrijk
Quincy
Domaine de Villalin
Fris & Fruitig
Wit
Sauvignon Blanc
Kurk
8-12
Bevat sulfieten
2023
12,5%
2026
0.75

Deel je moment!

De Quincy regio in Frankrijk staat bekend om zijn droge witte wijnen. Dit Loire gebied, direct naast de Bourgogne, met ook wijngebieden als Sancerre en Pouilly Fumé, profiteert van de kalk achtige bodemstructuur en het prettige microklimaat langs de Loire rivier. En bovendien gebruiken ze allemaal dezelfde bekende druif: de Sauvignon.

Quincy is een Franse witte wijn zoals je hem je voorstelt: droog, delicaat en verfijnd. Het is niet voor niets dat deze wijnen over de hele wereld worden geëxporteerd. Maar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de prijzen van Sancerre, zijn de prijzen van Quincy nog heel redelijk.

Kenners in Frankrijk voorspellen een mooie toekomst voor Quincy wijnen. De Wijndivas zijn dan ook erg trots dat we de Quincy wijnen van Domaine de Villalin mogen importeren naar Nederland. Domaine de Villalin wordt door onder andere de Guide d’Hachette geroemd om de kwaliteit van hun Quincy wijnen.

En ja, wij vinden hem ook erg lekker. Drink deze wijn als aperitief, als begeleiding bij een licht voorgerecht, of bij salades, vis of schelp- en schaaldieren. De Fransen drinken hem ook bij hun klassieker: ‘Geitenkaas’. Als echte kaasliefhebbers hebben wij dat natuurlijk ook geprobeerd – meer dan uitstekende combinatie!

Als je aan witte wijnen denkt uit Frankrijk, dan komen meteen de namen van Sancerre, Saumur en Pouilly-Fumé boven drijven bij de meeste mensen. En dat klopt ook, uit het stroomgebied van de Loire komen de meest schitterende witte wijnen met wereldfaam. De Sauvignon Blanc is de meest gebruikte druivensoort en er worden werkelijk prachtige wijnen van gemaakt.

Helaas is het daarmee ook zo dat de prijzen van de bovengenoemde namen echt zijn geëxplodeerd de laatste jaren. Vooral investeerders en liefhebbers uit China en het Verre Oosten drijven de prijzen behoorlijk op.

Als je dan weer aan de Franse wijnkenners vraagt, die wij gesproken hebben op zoek naar een mooie Sancerre of Saumur, dan vertellen zij eigenlijk dat de wijngebieden net buiten deze specifieke AOC’s eigenlijk net zo goed zijn en in ieder geval een betere prijs-kwaliteit verhouding kennen. Met name de wijngebieden van Touraine, Menetou-Salon en Quincy worden genoemd als heel interessante wijnen.

Binnen de Quincy wijngaarden staat Domaine de Villalin bekend als een heel goed huis. Wat nog een leuk weetje is, is dat ze op een biologische wijze produceren. En toen wij ook nog hoorden dat zij nog niet naar Nederland importeren, werden wij natuurlijk heel enthousiast!

“Chez Villalin, Vous y découvrirez un magnifique quincy, dont le bouquet intense décline toute une palette de senteurs dominée par les agrumes bien mûrs.”  staat er in de Guide D’Hachette, de wijnbijbel van Frankrijk. “Bij Villalin ontdekt u  een mooie Quincy die wordt gekenmerkt door een palet van rijpe citrusvruchten”. We weten niet precies wat er mee wordt bedoeld, maar we weten wel dat alleen Fransen zo dichterlijk kunnen schrijven over wijnen (en liefde, maar dat terzijde).

Veel belangrijker eigenlijk, we proeven vooral meteen waarom Domaine de Villalin een plek heeft weten te veroveren in de Franse Wijnbijbel.

“Soms weet je met deze dagen niet wat je wit eten en/of drinken, wat heb je in huis? Ik vind belangrijk wat heb ik te drinken en wat kan ik daarbij eten ? Ik snuffelde wat in de klimaatkast en vond daar een fles Quincy 2015 van het huis Maryline & Jacques Smith. Daarbij heb ik gefabriceerd een maaltijd van Couscous met halloumi en gebakken rode paprika met limoen- knoflook en yoghurt. Een geweldige combinatie van wijn en spijs, wat een goede smaken van rond de Middellandse zee en wat een mooie wijn van de Diva’s , echt een top wijn. Ik ben vanavond weer een beetje gelukkiger door deze meevaller, nu alleen nog een beetje regen voor de tuin dat zou ook fijn zijn.”
~ Johan Engels

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.