Villa Medici Pinot Grigio

Italië | Veneto

Als een verfrissende duik in het Gardameer

Waar komt deze wijn vandaan?

10,95

Categorie:
Italië
Veneto
Villa Medici
Fris & Fruitig
Wit
Pinot Grigio
Schroefdop
8-10
Bevat sulfieten
2023
12,5%
2025
0.75

Deel je moment!

Pinot Grigio komt uit het noorden van Italië en hoewel het in het Frans vertaald Pinot Gris is, zijn de wijnen heel verschillend. In Italië maken ze van de Pinot Grigio (‘grijze Pinot’) een droge, frisse, soepele witte wijn. Maar ook binnen Italië zijn er weer verschillen in de stijl van de Pinot Grigio en dat heeft vooral te maken met de kwaliteit van de druiven en de keuze van de wijnmaker.

Luigi, van familiehuis Villa Medici, maakt van zijn Pinot Grigio druiven een knisperend frisse wijn die heerlijk soepel drinkt, met een heel mooi eigen mineralig karakter. Subtiel genoeg om lekker makkelijk te drinken op een zomerse dag, maar karaktervol genoeg om een maaltijd te begeleiden.

Probeer deze wijn van Villa Medici eens bij een aperitivo (Italiaanse borrel) en ontdek hoe een Pinot Grigio hoort te smaken.

Ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van het Gardameer ligt het dorp Custoza. Om twee dingen is Custoza heel erg bekend. Allereerst is daar het ‘Ossuarium van Custoza’, een meer dan 20 meter hoog monument in de vorm van een obelisk op een hoge heuvel. Het is in 1879 gebouwd ter nagedachtenis aan de Slag om Custoza toen Italië vocht voor zijn onafhankelijkheid tegen het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije, dat destijds de graafschappen Venetië en Trentino in bezit had.

Dan, naast dit stukje geschiedenisles, is Custoza bekend om haar witte wijn. De ‘Bianco di Custoza’ kent men in heel Italië, maar helaas nog niet echt in Nederland. Overigens ligt dat zeker niet aan de wijn. In de landen om ons heen is de Custoza met een enorme opmars bezig.  Wijndivas vindt dat Nederland dus ook maar eens kennis moet maken met de Custoza wijn.

In de zoektocht naar een mooie Custoza kwamen we in contact met wijnhuis Villa Medici. En inderdaad zit daar een link naar de bekende adellijke familie de Medici, die grote gedeeltes van Italië regeerden (vooral de omgeving van Florence). “In Custoza staat nog steeds een buitenhuis van de familie de Medici: Villa Medici” vertelt eigenaresse Paola ons. “Het is familiebezit en eigenlijk moeten we de villa hoognodig restaureren. Maar ja, onze tijd zit vooral in het wijnhuis. Prioriteiten he?”

Buiten de Custoza wijn laat Paola ons kennis maken met de andere prachtstukken. Luigi, haar man en wijnmaker, is zo mogelijk nog enthousiaster. We maken kennis met onder andere de Pinot Grigio, de Bardolino en ook hun overheerlijke rosé: de Bardolino Chiaretto.

En ja, dan begrijpen we hun beslissing om meer tijd te steken in het wijnhuis dan in de restauratie van de villa volledig!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.