Stanig Schioppettino

Italië | Friuli Colli Orientali

Niet zomaar een Schioppettino, maar een Schioppettino di Prepotto!

Waar komt deze wijn vandaan?

21,95

Categorie:
Italië
Friuli Colli Orientali
Az. Agr. Stanig
Krachtig & Vol
Rood
Schioppettino
Kurk
>1/2 uur
18-20
Bevat sulfieten
2019
5,4 g/l
13%
18 mnd barrique
tot 2027
0.75

Deel je moment!

Francesco Stanig is heel trots op zijn Schioppettino wijn. Deze Schioppettino wijnen zijn heel erg kenmerkend voor de Friuli regio in Italië en zijn genoemd naar de gelijknamige druivensoort. Binnen deze Friuli regio is er een dorp waar nog nét wat specialere Schioppettino wijnen vandaan komen, namelijk Prepotto.

De producenten van Prepotto hebben sinds begin deze eeuw ook een beschermde naam en zijn officieel erkend.

Deze intense rode wijn, die in de verte naar bosvruchten en kersen smaakt, heeft maar liefst 18 maanden op hout gelegen. En inderdaad, dit is een volle en intense wijn die je niet in veel andere wijngebieden zult aantreffen.

Francesco zelf drinkt deze wijnen bij vleesgerechten en wildgerechten. Ook bij stevige kazen zoals bijvoorbeeld een schimmelkaas als Gorgonzola of een scherpe Pecorino komt deze intense wijn er nog steeds boven uit. Maar de Wijndivas vinden deze wijn ook helemaal prima bij de open haard of om eens goed te imponeren.

Helemaal in de verre Noord-Oost hoek van Italië ligt het wijngebied Friuli Colli Orientali. De belangrijkste stad in deze regio heet Udine en ook Venetië en Triëst zijn niet ver weg. Tegen de Alpen aan, in een heuvelrijk gebied, liggen de mooie heuvels van het Friuli Colli Orientali wijngebied. En, letterlijk op de grens van Slovenië, ligt het wijnhuis van Stanig.

“Zie je die heuvel daar met dat huis erop?” vraagt Francesco Stanig “Dat is Slovenië”. En zoals je aan zijn naam al kunt zien, komt zijn familie daar oorspronkelijk vandaan. “Veel wijnhuizen hier hebben een Sloveense naam en dat is wel handig omdat de Italianen in de rest van Italië dan meteen zien dat de wijn uit Friuli Colli Orientali komt.”
Friuli wijnen zijn namelijk erg populair in Italië. Vooral de witte wijnen van de Malvasia druif en de Friulano Bianco zijn met een enorme opmars bezig.

Als wij later in het restaurant van zijn Agriturismo zitten, waar hij ook de mogelijkheid biedt van vakanties en overnachtingen, vertelt hij heel trots dat er een aantal weken geleden een afvaardiging van een paar bekende restaurants uit Toscane bij hem kwamen om zijn wijnen te proeven. Inmiddels zijn de eerste bestellingen gedaan en wordt zijn wijn nu geserveerd in Florence en Siena.

Wij zijn ook onder de indruk van zijn wijnen. Zijn witte Malvasia en Friulano wijn smaakt heerlijk bij de kaas die hij ons er natuurlijk bij serveert. “Bij wijnproeven moet je ook eten” vertelt Francesco. En vervolgens zijn we helemaal overtuigd als hij zijn trots, de rode Schioppettino wijn, serveert bij zijn zelfgemaakte ham. Deze wijnen verdienen het om in Nederland verkocht te worden!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.