Laffitte-Teston Frangin Frangine Rouge

Frankrijk | Côtes de Gascogne

Bekend en onbekend leuk samen

Waar komt deze wijn vandaan?

8,45

Categorie:
Frankrijk
Côtes de Gascogne
Chateau Laffitte-Teston
Soepel & Fruitig
Rood
Merlot, Tannat
Kurk
16-18
Bevat sulfieten
2020
13%
tot 2025
0.75

Deel je moment!

Hier in ‘de Gascogne’ groeien de druiven onder de invloed van zowel de Atlantische Oceaan en de bergwind vanuit de Pyreneeën. Dat geeft ze een leuke frisse invloed.

Chateau Laffitte is trots op deze wijn. Het feit dat de druiven voor deze wijn met de hand worden geplukt geeft aan dat ze ook met deze klassieke Côtes de Gascogne wijn geen risico willen nemen dat nog niet rijpe druiven in de wijn worden verwerkt.

De “Frangin Frangine Rouge” bestaat uit een blend van 55% Merlot en 45% Tannat druiven. Twee druivensoorten die veel gebruikt worden in het Zuidwesten van Frankrijk. Een bekende en een onbekende druif hier in Nederland. Een heerlijke karaktervolle wijn, maar niet te zwaar.

Een wijn die prima gedronken kan worden zonder eten, maar ook goed bij een wat lichtere maaltijd past.

Helemaal in het zuiden van Frankrijk, nabij de stad Pau en ter hoogte van Toulouse ligt een van de dunst bevolkte gebieden van Frankrijk, maar wel een gebied met een reputatie van goede wijnen. De verzamelnaam van dit wijngebied is le Sud-Ouest (het Zuidwesten) en hier komen een aantal bekende wijnen vandaan zoals Madiran en Gaillac. Vooral Madiran is erg in opkomst en daarom besloten we naar het ‘Fête des Vins’ af te reizen in Madiran om een wijnhuis te selecteren.

Het ‘Fête des Vins’ is een markt waar je een glas koopt en vervolgens alle wijnen van alle deelnemende wijnhuizen kunt proeven. Gelukkig hadden we een hotel dichtbij, want wat een genot om kennis te maken met al die wijnproducenten, hun verhalen en superwijnen. Bovendien, want het blijven Fransen natuurlijk, staan er ook allerlei kraampjes met etenswaren.

Aan het einde van de dag kunnen we concluderen dat een huis waar we zeker van onder de indruk zijn Château Laffitte-Teston is. Naast de bekende Madiran-wijnen, bieden zij namelijk ook een fantastische witte Pacherenc du Vic-Bilh en zeer smaakvolle Côtes de Gascognes.

Bij het bezoek aan het mooi opgetrokken Chateau zijn we zo niet nog meer onder de indruk. Vanaf de ligging van het huis kijk je over de wijngaarden uit waarbij je met een beetje verbeelding op een heldere dag in de verte de toppen van de Pyreneeën kunt zien. Jean-Marc Lafitte en zijn twee kinderen Joris en Ericka runnen samen het wijnhuis. Hierbij is duidelijk: traditie is belangrijk, maar ontwikkelingen die echt wel kunnen bijdragen aan betere kwaliteit worden zeker omarmd.

Dochter Ericka onthaalt ons persoonlijk en zorgt ervoor dat we naast de Madiran wijnen die we op het Fête des Vins hebben mogen proberen ook kennis kunnen maken met hun Côtes de Gascogne, fantastische Pacherenc du Vic-Bilh, die op hout heeft gelegen, en een lokale traktatie: de “Rêve d’Automne”. Bij het noemen van de naam van de Pacherenc du Vic-Bilh “Ericka” zien we een zweem van trots in haar ogen verschijnen. Ja, dat is toch wel een mooi gebaar als je vader zo’n prachtige wijn naar je vernoemt.

Weer een top aanvulling op ons assortiment: mooie wijnen uit Zuid-West Frankrijk voor zeer interessante prijzen!

“Gevaarlijk wijntje: voorzie dat de fles zo op is op een vrijdagmiddag.”
Dirk-Jan Kernkamp (Den Bosch)

“Lichte, fruitige wijn. Goed voor de zondagse borrel.”
Evelien van Blitterswijk (Den Bosch)

 

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.