Laffitte-Teston Rêve d’Automne

Frankrijk | Pacherenc du Vic-Bilh

Herfstdroom uit het Zuidwesten

Waar komt deze wijn vandaan?

15,95

Categorie:
Frankrijk
Pacherenc du Vic-Bilh
Chateau Laffitte-Teston
Zoet & Verfijnd
Selecteer
Petit Manseng
Kurk
7-9
Bevat sulfieten
2018
12,5%
hout
tot 2025
0.50

Deel je moment!

Herfstdroom, dat is de letterlijke vertaling van deze naam. Deze naam dankt hij aan het feit dat de druiven van deze wijn pas heel laat in het seizoen worden geplukt, waardoor ze een zeer hoog suikergehalte hebben.

Vervolgens worden de druiven nog eens gedroogd, waardoor het suikergehalte verder toeneemt. Daarna wordt de wijn in houten vaten opgeslagen en regelmatig gecontroleerd. Pas als de heren en dame Laffitte vinden dat de wijn goed genoeg is, en dat verschilt ieder jaar, wordt hij gebotteld.

Deze wijn is bij uitstek geschikt om te drinken bij sterke kazen als Munster of schimmelkazen als Roquefort of Bleu d ’Auvergne. En als je er van houdt, de wijn wordt hier in het Zuidwesten ook geserveerd bij ganzenlever (Foie Gras).

Wij zouden de “Rêve d’Automne” ook zeker combineren als dessertwijn bij typisch Franse desserts als Île Flottante, Profiteroles of Bavarois. Absoluut een wijn om je gasten mee te imponeren.

Helemaal in het zuiden van Frankrijk, nabij de stad Pau en ter hoogte van Toulouse ligt een van de dunst bevolkte gebieden van Frankrijk, maar wel een gebied met een reputatie van goede wijnen. De verzamelnaam van dit wijngebied is le Sud-Ouest (het Zuidwesten) en hier komen een aantal bekende wijnen vandaan zoals Madiran en Gaillac. Vooral Madiran is erg in opkomst en daarom besloten we naar het ‘Fête des Vins’ af te reizen in Madiran om een wijnhuis te selecteren.

Het ‘Fête des Vins’ is een markt waar je een glas koopt en vervolgens alle wijnen van alle deelnemende wijnhuizen kunt proeven. Gelukkig hadden we een hotel dichtbij, want wat een genot om kennis te maken met al die wijnproducenten, hun verhalen en superwijnen. Bovendien, want het blijven Fransen natuurlijk, staan er ook allerlei kraampjes met etenswaren.

Aan het einde van de dag kunnen we concluderen dat een huis waar we zeker van onder de indruk zijn Château Laffitte-Teston is. Naast de bekende Madiran-wijnen, bieden zij namelijk ook een fantastische witte Pacherenc du Vic-Bilh en zeer smaakvolle Côtes de Gascognes.

Bij het bezoek aan het mooi opgetrokken Chateau zijn we zo niet nog meer onder de indruk. Vanaf de ligging van het huis kijk je over de wijngaarden uit waarbij je met een beetje verbeelding op een heldere dag in de verte de toppen van de Pyreneeën kunt zien. Jean-Marc Lafitte en zijn twee kinderen Joris en Ericka runnen samen het wijnhuis. Hierbij is duidelijk: traditie is belangrijk, maar ontwikkelingen die echt wel kunnen bijdragen aan betere kwaliteit worden zeker omarmd.

Dochter Ericka onthaalt ons persoonlijk en zorgt ervoor dat we naast de Madiran wijnen die we op het Fête des Vins hebben mogen proberen ook kennis kunnen maken met hun Côtes de Gascogne, fantastische Pacherenc du Vic-Bilh, die op hout heeft gelegen, en een lokale traktatie: de “Rêve d’Automne”. Bij het noemen van de naam van de Pacherenc du Vic-Bilh “Ericka” zien we een zweem van trots in haar ogen verschijnen. Ja, dat is toch wel een mooi gebaar als je vader zo’n prachtige wijn naar je vernoemt.

Weer een top aanvulling op ons assortiment: mooie wijnen uit Zuid-West Frankrijk voor zeer interessante prijzen!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.