Stanig Friulano

Italië | Friuli Colli Orientali

Een van de beste witte wijnen van Italie

Waar komt deze wijn vandaan?

13,45

Categorie:
Italië
Friuli Colli Orientali
Stanig
Rijk & Fris
Wit
Friulano
Kurk
12-14
Bevat sulfieten
2022
13,5%
tot 2025
0.75

Deel je moment!

Eén van de bekendste en meest gewaardeerde witte wijnen uit Italië zijn de Friulano wijnen. De Friulano heeft een bevlogen geschiedenis als het om de naam gaat, maar verwijst nu als de lokaal bekendste druif naar haar regio Friuli.

In bijna alle goede restaurants in Italië worden Friulano wijnen op de kaart gezet en aanbevolen als combinatie met lichte voorgerechten, kaas en ook vleesgerechten. De smaak van een Friulano is droog, fruitig en heeft een kenmerkende smaak met een hint van amandelen.

Wij hebben de Friulano wijn bij Francesco Stanig geproefd in combinatie met zijn zelfgemaakte ham en kaas, een voortreffelijke combinatie voor diegenen die op zoek zijn naar een alternatief voor rode wijn in combinatie met rauwe ham (bijvoorbeeld de lokale San Daniele ham) of salami. Het is een hele veelzijdige wijn, vooral als je een krachtigere en complexere witte wijn waardeert. Francesco laat namelijk zijn Friulano ‘sur lie  rijpen, wat betekent dat ze een periode rust op de gistcellen en -resten (de droesem). Waarbij de wijn natuurlijk wel regelmatig wordt opgeroerd.

Bovendien is de Friulano van Stanig zo lekker dat een delegatie van uitstekende restaurants uit o.a Florence en Siena, de Friulano van Stanig op hun wijnkaart hebben gezet. Wij begrijpen dat heel goed.

Helemaal in de verre Noord-Oost hoek van Italië ligt het wijngebied Friuli Colli Orientali. De belangrijkste stad in deze regio heet Udine en ook Venetië en Triëst zijn niet ver weg. Tegen de Alpen aan, in een heuvelrijk gebied, liggen de mooie heuvels van het Friuli Colli Orientali wijngebied. En, letterlijk op de grens van Slovenië, ligt het wijnhuis van Stanig.

“Zie je die heuvel daar met dat huis erop?” vraagt Francesco Stanig “Dat is Slovenië”. En zoals je aan zijn naam al kunt zien, komt zijn familie daar oorspronkelijk vandaan. “Veel wijnhuizen hier hebben een Sloveense naam en dat is wel handig omdat de Italianen in de rest van Italië dan meteen zien dat de wijn uit Friuli Colli Orientali komt.”
Friuli wijnen zijn namelijk erg populair in Italië. Vooral de witte wijnen zijn met een enorme opmars bezig.

Als wij later in het restaurant van zijn Agriturismo zitten, waar hij ook de mogelijkheid biedt van vakanties en overnachtingen, vertelt hij heel trots dat er een aantal weken geleden een afvaardiging van een paar bekende restaurants uit Toscane bij hem kwamen om zijn wijnen te proeven. Inmiddels zijn de eerste bestellingen gedaan en wordt zijn wijn nu geserveerd in Florence en Siena.

Wij zijn ook onder de indruk van zijn wijnen. Zijn witte Friulano en Sauvignon smaken heerlijk bij de kaas die hij ons er natuurlijk bij serveert. “Bij wijnproeven moet je ook eten” vertelt Francesco. En vervolgens zijn we helemaal overtuigd als hij zijn trots, de rode Schioppettino wijn, serveert bij zijn zelfgemaakte ham. Deze wijnen verdienen het om in Nederland verkocht te worden!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.