Les Vignerons des Albères Château Montesquieu Rouge

Frankrijk | Côtes du Roussillon

Kracht en finesse: voor elk moment

Waar komt deze wijn vandaan?

9,45

Categorie:
Frankrijk
Côtes du Roussillon
Les Vignerons des Albères
Soepel & Fruitig
Rood
Syrah, Carignan, Grenache
Kurk
16-18
Bevat sulfieten
2022
14,5%
tot 2022
0.75

Deel je moment!

Deze Château Montesquieu Rouge is een soepele combinatie van het vertrouwde drietal: Syrah, Grenache Noir en Carignan.

Voor de Carignan is gekozen om hem te bereiden met de methode ‘macération carbonique’ (wijnbereiding met de volledige druif). Voor de Grenache Noir en Carignan is gekozen deze te bereiden met de methode ‘macération traditionnelle longue’ (wijnbereiding met druiven zonder steeltje en een fermentatie van drie weken).

Deze druiven en methodes van wijnbereiding hebben gezorgd voor een wijn die kracht en finesse op een prachtige manier combineert. Niet alleen heeft de wijn een heerlijk parfum van rood fruit, ook zijn de tannines fluweelzacht, zoals kenmerkend is voor deze regio.

Tip om deze wijn te drinken bij tajine van lam met groene groenten, een kip tandoori of  gegrilde vleesgerecht en natuurlijk kaas.

 

Iedereen die wel eens naar Zuid-Frankrijk heeft gereden via de A9 (Montpellier-Spaanse Grens) weet dat je direct na Narbonne de laagvlakte van Perpignan oprijdt. Op dat moment zie je ook vrijwel gelijk één van de hoogste toppen van de Pyreneeën, namelijk de Canigou (2800m.). De Pyreneeën vormen hier de grens met Spanje en het stuk gebergte direct aan de Middellandse Zee heet ‘Les Albères’. De mensen spreken hier Frans, maar een groot deel van de bevolking spreekt ook het Catalaans. De plaatsnamen worden hier in het Frans en in het Catalaans aangegeven. Veel Nederlanders kennen de bekende badplaatsen als Collioure, Argelès-Sur-Mer en Banyuls-sur-Mer.

“De Tramontane (in Spaans Tramontana) in combinatie met de invloed van zee geven de wijnen van Les Vignerons des Albères zo’n aparte en unieke smaak” vertelt één van de wijnboeren ons als wij  daar binnenlopen. Het is duidelijk, de mannen van Les Vignerons des Albères vinden het maar wat leuk dat wij geïnteresseerd zijn in hun wijnen. Ze staan net bij elkaar om de laatste nieuwtjes te bespreken en meteen krijgen we een uitnodiging om achter één van hen aan te rijden. Vol enthousiasme laat hij zijn wijngaard zien. In het filmpje zie je daar wat beelden van.

In het binnenland van de bovengenoemde badplaatsen en aan de voet van het Albères gebergte hebben aan aantal wijnboeren zich verenigd en noemen zich nu ‘Les Vignerons des Albères’. Met hun samenwerking hebben ze deze wijnen goed op de kaart weten te zetten. Ze hebben inmiddels meerdere prijzen gewonnen en de Guide d’Hachette, de wijnbijbel van Frankrijk, heeft zeer lovende recensies geplaatst.

Kortom, gek eigenlijk dat ze nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Tot nu natuurlijk, want toen wij na terugkomst zeiden dat wij wel overtuigd waren dat wij een selectie van hun wijnen ook in Nederland gaan verkopen, begonnen ze eensgezind te juichen. En dat moest natuurlijk gevierd worden met….wijn. À votre Santé!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.