Italiaanse tapas? Ja: ‘Aperitivo’

'Aperitivo': de tapas van Italië

door Heskia

Italië heb ik altijd een erg leuk vakantieland gevonden. Maar ik miste de tapas, zoals in Spanje: gezellig wat kleine hapjes samen delen bij een drankje, voordat je aan de avond maaltijd gaat. 

Aperitivo Aperol Spritz Italië aperitief

Tot ik er achter kwam dat de Italianen wel degelijk ook zoiets hebben. Het heet daar ‘aperitivo’.

Wat natuurlijk eigenlijk best een logische naam is als je er over nadenkt. Aperitief is een drankje (meestal alcoholisch) voor het eten om de eetlust op te wekken.

De Italianen houden van bitter, of in elk geval van bittere drankjes voor het eten. Denk aan de zeer populaire Aperol Spritz, bitter-zoet. Nu schijnt het ook zo te zijn dat bitter een goede ‘eetlust opwekker’ is. Het misschien wel bekendste Italiaanse alcoholische product is Campari. Als we het over bitter hebben…

Elk jaar wint de Campari Spritz meer aan populariteit in dit heerlijke vakantieland, Of eigenlijk, Spritz Campari, zoals de Italianen zeggen (blijkbaar is het ook eigenlijk Spritz Aperol…)

Een tijdje geleden, in mijn blogje over wijnhuis Nervi, noemde ik de ‘aperitivo’ al even. Het idee is als volgt: bestel een drankje en laat aan de bediening weten dat je een ‘aperitivo’ wilt hebben. 

Vanaf een uur of 18.30 (meestal tot 21.00) heeft vrijwel elke bar, terras, etc deze mogelijkheid. Daarna is het even uitvinden hoe het bij die bar werkt. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden. 

Dit loopt uiteen van een bordje met verschillende simpele kleine hapjes, tot een waar buffet vol met lekkernijen. Het laatste heet soms ook wel ‘apericena’, een aaneenvoeging van aperitivo en cena (wat diner betekent). In dit geval hoef je daarna dus ook niet meer te eten.

Meestal is het zo dat je drankje iets duurder wordt als je het als ‘aperitivo’ bestelt, ongeveer €1 / €2 euro meer. Wat het natuurlijk sowieso waard is!
Wat je precies krijgt, de tijd, de extra kosten, hangt af van waar je bent (stad, dorp, toeristisch of niet) en in wat voor horecagelegenheid. Maar het idee is overal het zelfde: na het werk gezellig met een groepje vrienden bijkletsen bij een drankje met wat hapjes, voordat je ’s avonds gaat eten.

Aperitivo witte wijn aperitief Italië

Dus, doe volgende keer eens als de Italianen en bestel een ‘aperitivo’!


Welke drankjes doen het goed tijdens zo’n ‘aperitivo’?


Meer leuke aperitieven? Klik hier voor hippe wijn-cocktails