Met Ciao Tutti naar Bovio

Zoals je weet schrijven we regelmatig een stukje voor Ciao Tutti, de grootste Italië-blog van Nederland, over één van onze bijzondere wijnhuizen.

In deze blog nemen we je mee naar Bovio. Een wijnhuis in de regio Piemonte dat onder leiding van een vrouw de wereldberoemde Barolo maakt.

(artikel gaat verder onder foto)

Heskia: ‘This is where the famous Barolo wines come from,’ hoor ik. Ik kijk opzij en zie een man tegen een groepje mensen praten. We staan met z’n allen boven in het dorpje La Morra, dat zover je kunt kijken uitzicht biedt over heuvels met wijngaarden.

(artikel gaat verder onder foto’s)

Heel handig wordt op een heel groot stenen bord aangegeven waar je naar kijkt. Dit is echt een waanzinnig mooi stukje Italië. Niet voor niks staat deze wijnstreek op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

La Morra is ook een heerlijk Italiaans plaatsje, boven op een heuveltop, net als veel andere dorpen in Piemonte. De plaatselijke wijnwinkel maakt in elk geval een duidelijk statement:

(artikel gaat verder onder foto)

Veruit de bekendste wijnen die in dit deel van Piemonte worden gemaakt, zijn de Barolo, de Barbera en de Barbaresco, grote namen in de Italiaanse wijnwereld, die passen bij onstuimige herfstavonden en overvloedige maaltijden.

Vanuit La Morra is het slechts een klein stukje rijden naar Azienda Agricola Bovio, een van onze favoriete wijnhuizen in Piemonte. Het is een klein wijnhuis waar nu de derde generatie Bovio de scepter zwaait. Aan het hoofd staat Alessandra Bovio. Jawel: een wijnhuis onder leiding van een vrouw. En dat nog wel bij die stoere Barolo wijnen.

(artikel gaat verder onder foto’s)

Bovio’s Barolo werd door Slow Wine gekroond tot ‘Il Grande Vino’, een keurmerk dat direct aangeeft hoe bijzonder de Barolo van Bovio is.

De wereldberoemde Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif. Dat is een rode druivensoort die lang nodig heeft om te rijpen en dus pas laat in het jaar kan worden geoogst. Het is een hele lastige druivensoort om wijn van te maken, maar als je weet wat je doet, kun je er waanzinnig mooie wijnen maken. En reken maar dat ze bij Bovio weten wat ze doen!

(artikel gaat verder onder foto)

Alle Nebbiolo-druiven komen uit de eigen wijngaarden, die rondom het familiedomein liggen. De filosofie van de familie rust nog steeds bij traditie, terroir en het maken van hele mooie wijnen die ook voor de ‘gewone man’ nog betaalbaar moeten blijven.

De Nebbiolo-druif is zo vol van tannines dat men al lang geleden heeft bedacht dat de enige manier om ze drinkbaar te krijgen is ze lang te laten rijpen in grote eikenhouten vaten. Hoe dat precies gebeurt, blijft familiegeheim, maar na één slok proeven weet ik dat dit een meer dan bijzondere Barolo is!’

(artikel gaat verder onder foto’s)

Wil je de Barolo van Bovio proeven?

Klik hier en haal deze Barolo in huis.

Een bezoek aan Barolo

Deze streek kun je natuurlijk niet bezoeken zonder ook even naar Barolo zelf te rijden, de naamgever van die heerlijke wijnen.

(artikel gaat verder onder foto)

Naast veel restaurants en winkeltjes heeft het dorp Barolo ook een waar wijnmuseum, gevestigd in het duizend jaar oude Castello Falletti, waarvan wel wordt gezegd dat het de wieg is van de Barolo-wijnen. Het museum is absoluut een bezoekje waard. Hier geen ‘stoffige’ uiteenzetting over druiven, terroir en smaken. Nee, de Zwitserse ontwerper heeft duidelijk gevoel voor humor.

Aan het einde van je museumbezoek kun je een pasje kopen met ‘wijntegoed’, om zelf je glas te vullen met een van de vele flessen Barolo’s.

 

Klik hier voor meer informatie over de Barolo van Bovio.