Ontdekking #1 – Festa dell’Uva Gattinara

[blok66]

Met het fenomeen ‘oogstfeesten’ zijn velen wel bekend. De oogst is gedaan en het is tijd om te genieten van de gedane arbeid. Zo…als ik dat terug lees klinkt het echt kurkdroog. En nee, ik probeer hier geen grappige woordspeling te maken.

Misschien werkt het beter als ik een voorbeeld geef. Een week of wat terug schreef ik over ontdekkingen op onze wijnreizen. Ik denk dat één van de beste ontdekkingen tot op de dag van vandaag de oogstfeesten in wijngebieden zijn. Zoals bijvoorbeeld het “Festa dell’Uva” (= “feest van de druif”) in Gattinara. Vorig jaar bezochten we Gattinara ten tijde van dit feest en in één woord: fantastisch!

Gattinara is een ontdekking op zich: een klein dorp met geweldige (en vaak nog niet zo bekende) wijnhuizen. Ik kan me nog helder het moment voor de geest halen dat we daar door het centrum liepen. Overal mensen op straat, we waren het moment van ‘schemeren’ al voorbij, maar achter alle kraampjes stonden nog verkopers en aan alle tafeltjes zaten de Italiaanse families (inclusief kinderen) nog lekker te eten. De meest interessante kraampjes waren natuurlijk de kleine wijnbarretjes, die de lokale wijnen van Gattinara schonken!

Halverwege de eerste straat besloten we bij een klein wijnbarretje onze eerste “Gattinara wijn” te bestellen. Hier werden we overgehaald een Italiaanse rosé te proberen. Oké, eerlijk: de kerel achter het kraampje begon zijn advies met de zwaarste rode Gattinara wijnen.  Maar hij draaide vrij snel bij toen we aangaven met ‘iets lichts’ te willen starten en raadde ons de ‘Rosa’ aan van het huis Nervi. Het oudste huis van Gattinara(!). Nu staat Italië niet bekend om haar rosé wijnen, maar de “Rosa” van Nervi heeft toch wel een paar nieuwe fans aan haar lijstje toe kunnen voegen! (wordt vervolgd)

Maar oké, Kim, get to the point, wat maakt dit “Festa dell’Uva” een ontdekking? Nou, wat je doet op zo’n feest is: je koopt je wijn (en dan gewoon per fles waar je bekertjes bij krijgt) en wat hapjes (het blijft Italië). Wat je daarna doet is gezellig aan een grote lange tafel aanschuiven bij de locals. Ben je klaar met je fles wijn, maar zit er nog wel wijn in de fles, dan laat je hem achter op de tafel. Namelijk: waarom zou je zoiets lekkers verspillen?

Vervolgens ga je door naar het volgende straatje en wijnbarretje om meer van Gattinara en haar wijnen te ontdekken.

Aangezien iedereen deze gewoonte aanhoudt, hoort daar ook bij dat je dan vaak vanuit de ‘tafel-flessen’ een ‘wijntje voor het wachten’ ingeschonken krijgt van je tafelgenoten. Alles lekker samen delen en genieten!

Dus, doe even ogen dicht en beeld je in: zomerwarmte hangt nog in de smalle straten, vrolijke muziek klinkt om je heen, afgewisseld met enthousiast Italiaans geklets en je zit aan een heerlijke lokale wijn met kleine, verrukkelijke gerechtjes uit de Italiaanse keuken. Fantastisch! Wat een ontdekking!

Enige nadeel: niemand danst…., maar ach, waarom zou je je daardoor laten weerhouden? (clip 8 sec)

~ Kim

NB: van het huis Nervi hebben we momenteel de ‘Spanna’ en de ‘Gattinara’ in onze webshop verkrijgbaar.

[/blok66]

[blok33]

Festa dell'Uva Gattinara 2016 oogstfeest Italië

Nervi Rosa uit Gattinara in de tuin

[/blok33]