Pinzimonio bij Fugace rosé

Pinzimonio bij Fugace rosé

Heb jij dat ook wel eens, je krijgt op het laatste moment te horen dat er vrienden langs komen? Enorm gezellig natuurlijk! Maar als echte Bourgondiër wil je graag iets lekkers op tafel zetten dat er ook nog leuk uit ziet. En dat als het even kan ook nog gezond is….

De Italianen zijn echt meesters als het gaat om lekkere en leuke kleine hapjes, denk aan al die keren dat je zo’n mooie antipasti schaal op tafel had staan. Maar er is één type antipasti dat misschien wel de meest simpele én meest smakelijk is: Pinzimonio.

Eigenlijk is Pinzimonio niks anders dan rauwe groenten dippen in een sausje van olijfolie. Maar lekker dat het is! Het valt of staat natuurlijk, zoals eigenlijk altijd bij Italiaans eten, met zeer goede ingrediënten. 

Die vrienden die langs komen willen natuurlijk niet alleen een mooie schaal Pinzimonio op tafel zien, ze hebben ook zin in een lekker glas wijn. Eigenlijk kan je bij Pinzimonio niet fout gaan, vooral niet als je een heerlijke frisse, licht fruitige wijn op tafel zet. Bijvoorbeeld de Fugace van La Rifra.

(recept onder foto)

Pinzimonio heeft twee onderdelen, de rauwe groenten en de saus. 

Hoe maak je de saus? 

Stap 1:

Gebruik zeer goede olijfolie (extra virgin) en meng hierdoor wat zout en peper en als je ervan houdt een beetje (balsamico) azijn of citroensap. 

Stap 2:

Klop dit krachtig met een vork tot alle ingrediënten door elkaar opgenomen zijn en een wat dikker soort sausje worden.

Stap 3:

Serveer de saus in een leuke kom of schaaltje.

En dan nu de groente

Klassieke groenten voor de Pinzimonio zijn bleekselderij, wortel, venkel en paprika. Maar iedere Italiaanse moeder of chef voegt zijn eigen keuze aan andere rauwe groenten toe: zoals radijs, radicchio (dat is die rode slasoort), witlof, komkommer, etc. Het is volledig naar eigen smaak. 

Stap 1:

De groente moeten echt lekker vers en knapperig zijn. (Tip: kies voor seizoen producten), 

Stap 2:

Maak de groenten schoon en snij ze in staafjes, allemaal min of meer dezelfde vorm en lengte (dat ziet er mooi en net uit). 

Stap 3:

Het belangrijkste is om de groenten in vers koud water te bewaren tot vlak voordat ze worden geserveerd: want als ze eenmaal zijn gesneden kunnen ze anders snel slap worden. Eet smakelijk!


Meer Wijn & Recepten? Klik hier